Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Європарламент перекриє повітря рейтинговим агентствам

Вівторок, 05 лютого 2013 16:05

 

Європарламент перекриє повітря рейтинговим агентствам

Низка досить серйозних обмежень незабаром очікує європейські рейтингові агентства. Про таку перспективу стало відомо на останньому засіданні Європейського Парламенту в Страсбурзі.

Під час тривалої дискусії представники Європарламенту, Ради ЄС та Єврокомісії прийшли до спільного рішення суттєво посилити контроль над роботою рейтингових агентств в єврозоні. До такого кроку парламентарів підштовхнули явні ознаки монополії на ринку рейтингових послуг, зокрема йшлося про трьох «титанів» Standard & Poor's, Moody's і Fitch, які охоплюють 95% ринку. Свою роль зіграли й часті випадки прорахунків в оцінюванні країн або компаній, які призводили до паніки на ринках і нерідко залишалися безкарними.

Відповідно до нового законопроекту, агентства зможуть оцінювати кредитоспроможність незалежних держав тільки три рази на рік за умови завчасного зазначення дати публікації результатів. Оприлюднити отримані дані можна буде після закриття біржі, не пізніше ніж за годину до їх відкриття. Тепер агентства будуть зобов'язані коментувати кожну зміну в складених рейтингах і втратять право давати країнам будь-які рекомендації за тими чи іншими фінансовими рішеннями.

Нові правила також передбачають право акціонера мати не більше 10% акцій рейтингового агентства та оцінюваної компанії, але можливий і варіант володіння більш ніж 5% - у двох агентствах. Ті компанії, які спеціалізуються на складних фінансових продуктах, будуть змушені звертатися як мінімум до двох різних агентств і, що характерно, міняти їх кожні чотири роки.

Слід зазначити, що спочатку ініціативи з регулювання рейтингового ринку були більш радикальними, однак через істотні протиріччя парламентаріїв їх дещо обмежили.

Приміром, єврокомісар з внутрішнього ринку Мішель Барньє наполягав на забороні оцінювання тих країн, які переживають період кризи і залежать від міжнародної допомоги.

В цілому, єврочиновники оцінюють нововведення позитивно, прогнозують більш спокійну і прозору ситуацію на ринку, оскільки в інвесторів з'являться гарантії достовірності рейтингових результатів і впевненість у тому, що їх права захищено.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%