Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Хто стоїть за «банкрутством» Франції»?

Вівторок, 05 лютого 2013 16:06

 

Хто стоїть за «банкрутством» Франції»?

Зважаючи на останні події у Франції, пов'язані зі зростаючим державним боргом і спробами подолати його радикальними методами - введенням податку на розкіш, міністр праці Мішель Сапен заявив, що країні необхідно терміново прийняти план зниження дефіциту бюджету і додав: «Франція - все ще держава, але це держава-банкрут!»

Швидше за все, міністр і сам визнав свої висловлювання надмірно різкими, виходячи з марних спроб залагодити ситуацію новими тезами: «Франція - це країна, якій можна довіряти. Франція - це країна, яка починає відновлюватися».

Однак вітчизняні аналітики оперативно відреагували на інцидент, і новина про банкрутство швидко облетіла обкладинки французьких і британських ЗМІ. Характерно, що жодних публічних коментарів з боку президента Франсуа Олланда досі не було. Можливо, причина в тому, що частка правди у висловлюванні Мішеля Сапена таки є.

Внаслідок глобальної економічної кризи дохідна частина державного бюджету вагомо постраждала, й уряд країни вжив достатньо жорстких заходів. У проект держбюджету Франції був закладений 75%-й податок на доходи громадян, річний дохід яких становить понад 1 млн євро. Таке нововведення обернулося хвилею критики з боку забезпеченого населення і породило нову нерозв'язну проблему - стрімкий відтік капіталу з країни.

Десятки мільйонерів і мільярдерів намагаються будь-якими способами вивезти свої заощадження, щоб уберегти їх від стяжательного податку на багатство. Резонансними стали випадки зі зміною громадянства і переїздом до Бельгії відомого актора французького кіно Жерара Депардьє і найбагатшої людини країни Бернара Арно.

Нагадаємо, що 29 грудня минулого року Конституційна рада Франції визнала новий податок неконституційним. Причина в тому, що він стосуватиметься тільки деяких громадян (до 1500), а не всього населення країни. Прем'єр-міністр Жан-Марк Ейро зазначив, що після зміни параметрів оподаткування розкоші закон буде знову внесено до проекту держбюджету. Тим часом уряд звертається до підприємців із проханням посприяти країні і вжити всіх заходів для скорочення безробіття.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%