Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Суд в США призупинив розгляд позову екс-акціонерів ЮКОСАа

Вівторок, 04 жовтня 2016 09:03

Федеральний суд округу Колумбія розпорядився призупинити розгляд позову екс-акціонерів ЮКОСАа, які вимагають визнання і виконання в США рішення гаазького арбітражу, що присудив їм більше 50 млрд. доларів компенсації в 2014 році - повідомляє Бі-бі-сі.

На частку позивачів - Hulley Enterprises Ltd. (Кіпр), Yukos Universal Ltd. (Острів Мен) і Veteran Petroleum Ltd. (Кіпр) - припадало 70% ЮКОСа.

«Трибунал дійшов висновку, що головною метою Російської Федерації було не зібрати податки, а довести до банкрутства ЮКОС і привласнити його цінне майно», - підсумовано у рішенні гаазького арбітражу.

Арбітраж визнав, що Росія також прагнула «прибрати (Михайла) Ходорковського з політичної арени».

Він проголосив, що Росія винна у порушенні зобов'язань по Європейській енергетичній Хартії, оскільки її дії по відношенню до ЮКОСу «були по суті справи еквівалентні націоналізації або експропріації».

Володимир Путін парирував, що Росія не ратифікувала Хартію і не зобов'язана виконувати рішення гаазького трибуналу.

Опоненти Росії відповідали на це, що вона щосили відстоювала в арбітражі свої позиції і цим визнала його правомочність розбиратися в цій справі.

«Злочинний олігарх Ходорковський»

Екс-акціонери ЮКОСу подали позов у США 25 листопада 2014 року. Російська Федерація, зі свого боку, почала домагатися скасування рішення арбітражу і за 15 днів до порушення позову колишніх акціонерів ЮКОСа в США звернулася з відповідним проханням до окружного суду Гааги.

Росія, зокрема, доводила, що арбітраж не мав юрисдикції у цьому питанні, оскільки Москва ніколи не погоджувалася на розгляд своїх розбіжностей з акціонерами в третейському суді.

У жовтні минулого року американські адвокати Росії клопотали про те, щоб головний суддя федерального суду округу Колумбія Берил Хоуелл відкинула позов екс-акціонерів ЮКОСа, оскільки у неї немає юрисдикції його розглядати. Росія також апелювала до принципу суверенного імунітету, який захищає уряд від позовів в іноземних судах.

У своїх клопотаннях Росія характеризувала позивачів як «підставні компанії, якими володіли, контролювали і управляли злочинні олігархи», в тому числі Ходорковський.

Суддя Хоуелл не пішла назустріч російській стороні і справу не закрила.

В очікуванні новин з Голландії

20 квітня цього року окружний суд Гааги скасував рішення арбітражу, погодившись з доводом Росії, що вона ніколи не погоджувалася на розгляд своїх позовів в цьому третейському суді.

Окрилена подією, Росія знову клопотала про закриття позову екс-акціонерів у США. Останні, в свою чергу, попросили суддю просто призупинити розгляд позову до результату своєї апеляції в голландському апеляційному суді.

Позивачі заявили, що, по їх викладкам, розгляд апеляції займе приблизно два з половиною роки. Хоуелл задовольнила їхнє прохання і відстрочила позов до 21 січня 2019 року. До цього сторони щопівроку зобов'язані подавати їй спільні звіти про те, як просувається справа в Голландії.

Якщо апеляція буде задоволена до призначеного суддею терміну, то розгляд позову в США відновиться раніше. Якщо апеляція буде відхилена, то позиція позивачів зробиться практично безнадійною.

Адвокати Росії до кінця намагалися домогтися закриття позову. За словами судді, їх доводи, серед іншого, послаблялися тим, що аналогічний позов був відстрочений у Сполученому Королівстві без особливих заперечень з російської сторони.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%