Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кредитне бюро: росіяни позбуваються боргів перед банками

Понеділок, 10 жовтня 2016 13:15

З початку року росіяни активно позбуваються кредитів, свідчить статистика Об'єднаного кредитного бюро - повідомляє Бі-бі-сі.

За даними на 1 вересня, за рік середній борг на одного позичальника знизився на 7% - з 224 тисяч рублів на людину до 208 тисяч рублів на людину.

В ОКБ зниження боргового навантаження пояснюють тим, що банки з 2015 року посилюють кредитну політику. У минулому році вже знизилася кількість нових кредитів і середні чеки по ним. Зараз обидва показники почали зростати, але не так значно.

У бюро також помітили зниження кількості відкритих кредитів на одного позичальника з 1,8 в минулому році до 1,7 в цьому році. Число позичальників з п'ятьма і більше кредитами за рік знизилося більш ніж на 100 тисяч осіб. Зараз в Росії таких 1,47 млн ​​осіб - це близько 3% позичальників з відкритими кредитами.

Лідером щодо зниження боргового навантаження стала Калмикія, де середній обсяг заборгованості на одну людину впав на 22% - до 198,5 тисячі рублів.

Потім йде Інгушетія, де загальний обсяг заборгованості впав на 15% до 194,7 тисячі рублів, а потім Алтай зі скороченням у 12% до 128,7 тисячі рублів.

Позичальники з Москви і Московської області за цей рік також позбулися частини кредитів. Якщо на 1 вересня 2015 року вони в середньому складали 325,3 тисячі рублів, то у вересні цього року - 293,4 тисячі рублів.

Середній розмір боргу в Санкт-Петербурзі і Ленінградській області знизився з 247,1 тисячі до 233,5 тисячі рублів.

При цьому є регіони, де середній обсяг боргу зріс. Наприклад, в Мордовії він збільшився на 5% до 147,5 тисячі рублів, а в Чувашії - на 4% до 146 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Банкам довелося посилити вимоги до позичальників на тлі кризи неплатежів. Через економічну кризу і скорочення витрат росіянам стало складніше повертати кредити. У підсумку в цьому році суттєво зросла частка кредитів, прострочених на 90 і більше днів. Ці борги, на думку експертів, банкам навряд чи вдасться повернути.

На тлі посилення вимоги до позичальників у звичайних банках багато росіян стали брати кредити в різних мікрофінансових організаціях, що дають невеликі суми грошей під підвищений відсоток. Часто клієнтами подібних організацій стають люди з великою кількістю кредитів, яким звичайні банки вже не дають грошей в борг.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%