Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані склали перелік затребуваних товарів у сфері нафтосервісу

Вівторок, 11 жовтня 2016 09:09

Міністр енергетики Канат Бозумбаєв в ході засідання уряду розповів про перелік найбільш затребуваних товарів і послуг в нафтовидобувній галузі, які доцільно розвивати у Казахстані, передає Tengrinews.kz з посиланням на primeminister.kz.

«В даний час на нафтосервісному ринку Казахстану працюють понад тисячу різних компаній загальною чисельністю працівників близько 160 тисяч осіб. Додатково до цієї цифри можна додати 76 тисяч співробітників 150 компаній-надрокористувачів. За результатами аналізу, на частку нафтосервісу припадає близько 40 відсотків від загального обсягу закупівель надрокористувачів, або близько 1,3 трильйона тенге щорічно. Основні напрямки сервісних послуг - це буріння та ремонт свердловин, будівництво, геофізика, проектування, техобслуговування і експертиза», - повідомив Бозумбаев.

Міністр зазначив, що розвиток нафтосервісного сектора безпосередньо залежить від темпів розвитку нафтовидобувної галузі.

«Міністерством з метою підтримки розвитку казахстанського виробництва ведеться робота, зокрема, спільно з трьома великими операторами за результатами аналізу сформовано перелік найбільш затребуваних товарів і послуг, так званий топ-10, які доцільно розвивати в Казахстані. В рамках даної ініціативи вже створені підприємства для виготовлення модульних конструкцій, виробництва фланцевих і фітингових з'єднань, ремонту машинобудівного устаткування і так далі», - додав Бозумбаєв.

За його словами, для розгляду проблемних питань нафтосервісу в Казахстані створено робочу групу з вироблення пропозицій щодо залучення вітчизняних нафтосервісних компаній у великі проекти нафтогазової галузі. Міністр зазначив, що робочою групою будуть підняті та обговорені поточні проблеми та можливі шляхи їх вирішення.

«Так, можна відзначити, що у казахстанських компаніях відсутній досвід у складних видах робіт, що викликає занепокоєння операторів щодо відповідності їх вимогам. Дану проблему ми вирішуємо шляхом створення консорціумів між зарубіжними та місцевими компаніями», - підкреслив Бозумбаєв. Він також повідомив, що компанії стикаються із встановленням завищених вимог при проведенні закупівель і наріканнями на закупівлі нафтогазових компаній з іноземною участю. У зв'язку з цим міністерством проводиться відповідна робота.

Крім того, за його словами, існують скарги постачальників на тривалі процедури проходження попередньої кваліфікації в закупівельних процедурах великих операторів. У зв'язку з цим з ініціативи міністерства створена єдина база даних «Алаш», яка з часом замінить бази даних операторів, а на початковому етапі дозволить вітчизняним підприємствам проходити реєстрацію трьох операторів через «одне вікно».

«З метою поставки конкурентоспроможних казахстанських товарів, робіт і послуг на великі проекти міністерством триває робота по впровадженню практики «ранніх тендерів» і пробних замовлень. Це означає, що контракт виграє казахстанська компанія, яка бере на себе зобов'язання налагодити виробництво необхідної продукції в країні. Після запуску виробництва є гарантований ринок збуту», - додав Бозумбаєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%