Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Спалахуючі телефони Samsung: що потрібно знати

Вівторок, 11 жовтня 2016 12:42

Компанія Samsung оголосила про зупинку всіх продажів нової моделі свого смартфона Galaxy Note у зв'язку з повідомленнями про те, що загоряння пристроїв тривають навіть після ремонту - повідомляє Бі-бі-сі.

Компанія також закликала споживачів, які вже придбали нову модель, не користуватися нею і вимкнути живлення, поки фахівці намагаються розібратися в причинах пошкодження.

Що відбувається?

Samsung представила Galaxy Note 7 у серпні. Тоді смартфон назвали одним з найкращим телефонів на базі Android. Він повинен був стати основним конкурентом iPhone 7 компанії Apple.

Однак незабаром від покупців почали надходити скарги на браковані батареї, вибухають при зарядці. За даними Samsung, мова йде лише про 35 випадки загоряння на 2,5 мільйона апаратів.

Але в підсумку Samsung відкликала всю партію і випустила поліпшену модель смартфона. Тоді компанія запевнила, що після проведених виправлень користуватися апаратами безпечно.

Але на даний момент відомо вже про два випадки загоряння пристроїв, виданих споживачам замість дефектних.

Покупцям, які мають на руках оригінальний Galaxy Note 7 або оновлену модель, видану натомість, рекомендовано відключити пристрій, не використовувати його і не намагатися будь-яким способом виправити дефект самостійно.

Samsung попросив всіх своїх оптових і роздрібних партнерів по всьому світу зупинити продаж і обмін Galaxy Note 7 на період, поки триває розслідування.

На думку корейських ЗМІ, найближчим часом Samsung, швидше за все, остаточно припинить продаж нового смартфона.

Чому вони вибухають?

Samsung застосовує стандартні літієво-іонні батареї, якими користується вся галузь - що ж робить їх настільки небезпечними?

Важливо розуміти особливості конструкції таких батарей. Вони містять катод, анод і літій.

Катод і анод поділяються органічним рідким електролітом і пористою мембраною-сепаратором.

Літій переміщається через пори цієї мембрани між катодом і анодом.

Якщо батарея заряджається занадто швидко, відбувається виділення великої кількості тепла, а навколо анода можуть формуватися лусочки з літію, що може призводити до короткого замикання.

Інші дефекти, які можуть призводити до короткого замикання, включають присутність забруднень у вигляді невеликої кількості металу або мініатюрних отворів в корпусі смартфона, які виникають після декількох зарядок в результаті температурних деформацій.

Як це позначилося на компанії?

Скандал зі смартфонами вже призвів до падіння капіталізації корейської компанії.

Тільки за два дні після початку скандалу акції Samsung подешевшали на 158 доларів. З урахуванням кількості акцій, що перебувають в обігу, падіння ринкової вартості компанії на початку вересня склало більше 22 млрд доларів.

У вівторок на тлі новин про повторне відкликання бракованих телефонів акції компанії обвалилися на 8%.

Як відзначає аналітик з питань технологій Ендрю Мілроя, скандал зі вибухаючими телефонами стався в найбільш несприятливий момент для Samsung.

«Samsung надолужував відставання від конкурентів. Але ця катастрофічна помилка завдасть серйозної шкоди становищу компанії на ринку смартфонів», - сказав Мілроя в інтерв'ю Бі-бі-сі.

Нинішнє фіаско, за словами експертів, може вкрай негативно позначитися на ступені довіри споживачів до продукції компанії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%