Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерт пророкує сплеск інфляції у Казахстані

Середа, 12 жовтня 2016 12:38

Економіст Галім Хусаїнов висловив думку, що через збільшення цін на ПММ казахстанців чекає сплеск інфляції в наступному році. Про те, як «міцний, а не дешевий» тенге допоможе подолати збільшення цін, він розповів на своїй сторінці у Facebook, передає NUR.KZ.

Хусаїнов почав з того, що раніше прогнозував зростання цін на паливо, що і сталося - підняли ціни на найбільш ходові марки ПММ - АІ-92 і дизельне паливо.

Він зазначає, що подорожчання було неминуче, інакше це просто викликало б дефіцит палива в країні перед самим збиранням врожаю, що, в свою чергу, спричинило б величезні проблеми.

Хусаїнов вважає, що, якщо подорожчання АІ-92 ще якось можна було усунути від впливу на офіційну інфляцію, то подорожчання дизельного палива на 30% ніяк не знизити - доводиться закуповувати ДТ по 135 тенге за 1 літр і вибору немає.

«У структурі собівартості у аграріїв частка ПММ займає значну частину, особливо у зерновиробників. А це означає, що собівартість зерна і овочів зросте цього року», - пише він.

Експерт уточнює, що подорожчання на 30% дизельного палива повністю відіб'ється на вартості продукції аграріїв, так як підняли ціну палива акурат до збирання, а значить, все подорожчання піде у собівартість прибирання, а значить і в собівартість продукції.

«Як утримати інфляцію у 8 відсотків, при тому, щоб ціни на основні матеріали піднялися мінімум на 30%? І тут адже ні ходьба по ринках, ні держрегулювання маржі у 20%, ні будь-які інші методи не допоможуть.

Звичайно, на цей рік поточний урожай навряд чи позначиться, а ось в наступному році, особливо взимку ми побачимо сплеск інфляції, і тут зіграє свою роль відкладена інфляція, яка накопичилася завдяки тій економічній і грошово-кредитної політики в країні за останні два роки», - вважає Хусаїнов.

На його думку, зараз потрібен міцний тенге для стимулювання інвестицій в країну і підтримки купівельної спроможності, а у нас налаштовані на дешевий тенге. Економіст впевнений, що в поточних умовах міцний тенге - це ще й найбільш значимий інструмент боротьби з горезвісною інфляцією.

«Зараз потрібно не триматися за інфляцію, щоб бізнес міг за рахунок номінального зростання прибутку вирішити питання з боргами і збільшити виручку, у нас всі намагаються боротися в кризу з інфляцією. Зазвичай в нормальних країнах під час кризи борються з дефляцією, з урахуванням нашого знецінення валюти, у нас дефляція дуже величезна», - зазначає він.

Хусаїнов впевнений, що зараз потрібно забезпечити податкову стабільність і реформувати ПДВ та нафтову галузь, а у нас зайнялися підвищенням податків і заміною ПДВ на Податок з продажів, що викличе просто збільшення інфляції і втрату конкурентоспроможності.

Також, на його думку, зараз необхідно підтримувати МСБ і зробити для них максимально зрозумілий режим оподаткування, а у нас посилюють вимоги і піднімають податки.

Експерт вважає, що потрібно розвивати надрокористування і збільшувати видобуток, щоб забезпечити зростання по суміжним галузям, а у нас надрокористувачів загнали в кут, і ми вже третій рік знижуємо видобуток.

«Зараз потрібно стимулювати попит і збільшувати зарплату бюджетникам, у нас підтримують будівельників, автовиробників (вважай Росію) і державні компанії для виплати зовнішніх боргів», - пише він.

Також Хусаїнов зазначив, що зараз потрібно об'єктивно зайнятися приватизацією і швидше передати в приватний сектор більшість неефективних проектів, а у нас тільки склали план приватизації, який буде тривати ще років п'ять і вирішили зайнятися трансформацією замість приватизації.

«Зараз потрібно дати підтримку всієї банківської системи, у нас дають підтримку ну тільки обраним», - вважає економіст, зазначивши, що таких нестиковок можна ще з десяток написати.

«Ось така ось у нас зараз політика. Кажете зростання в п'ять відсотків через п'ять років? Тут допоможуть або ціни на нафту, або спритність рук статистиків, більше нічого», - підсумував він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%