Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Цифровий Керімов: бізнесмен хоче заробити на біткоінах

Понеділок, 17 жовтня 2016 11:52

Глава «Нафта Москва» розмірковує над видобутком цифровий валюти в промислових масштабах - повідомляє Forbes.RU.

Член списку Forbes, керівник компанії «Нафта Москва» Сулейман Керімов зацікавився масштабним проектом по біткоінам, розповіли Forbes чотири джерела в держвідомствах і в компаніях, які займаються цифровою валютою. Влітку Керімов зустрічався з венчурними фондами, компаніями та державними відомствами, розповідає один з учасників зустрічей.

«Чув, що йому цікавий майнінг (видобуток нових одиниць цифрової валюти - Forbes) в якомусь грандіозному масштабі», - говорить один з бізнесменів, який працює на ринку біткоінів. «Керімов проводив кілька зустрічей з найбільшим у світі виробником процесорів для майнінг біткоінів Bitfury», - знає джерело Forbes. У Bitfury і «Нафта Москва» не стали давати коментарів.

Для вироблення біткоінів необхідно як мінімум дві складові: дешеву (в ідеалі - безкоштовну) електрику й устаткування - в першу чергу процесори. Компанія Bitfury створена у 2011 році латишем Валерієм Вавілов і українцем Валерієм Небесним, якраз розроблює спеціальні чіпи для майнінг. Вона щорічно надає нові покоління чіпів, які допомагають добувати біткоіни в промислових масштабах. У Bitfury був дата центр в грузинському місті Горі, на якому компанія займалася майнінг біткоінів (в списку головних майнерів Bitfury займало п'яте місце, добуваючи 9% всіх біткойнів в світі).

Інше джерело говорить, що Керімов зіткнувся з труднощами і уперся в російську державну машину. «Керімов ходив по держструктурам, але потім все застопорилося, мабуть, непробивні наші Ощадбанк і Мінфін», - говорить один з гравців на ринку біткоінів. У Мінфіні і Ощадбанку не дали коментарів.

Співзасновник сервісу на ринку біткоінів Cryptopay Георгій Басиладзе каже, що до Керімова в ринок біткоінів інвестував мільярдер Юрій Мільнер 32 з DST і один із засновників соцмережі «ВКонтакте» Лев Левієв. На думку Басиладзе, інтерес до біткоінів не пропадає, хоча колишньої істерії вже немає. «З'являються великі серйозні люди, наприклад, банківський консорціум R3», - пояснює Басиладзе.

Керівник біржі біткоіни ICBIT Олексій Брагін говорить, немає жодної причини, щоб інтерес до біткоінів пропав. «Майнінг бітконів завжди цікавий - це основа функціонування мережі біткоінів (блокчейн). Можна порівняти його з хостингом серверів і хмарними провайдерами - що б не відбувалося в інтернеті, хостинг завжди потрібен. Питання в тому, як зробити майнінг більш вигідним», - пояснює Брагін.

У Росії ставлення влади до біткоінів неоднозначне: з одного боку, Центральний банк назвав криптовалюту «грошовим сурогатом», а слідом за ним Генпрокуратура почала проводити активні заходи проти сервісів і організацій, які брали до оплати біткоіни. Але тим не менш багато організацій, включаючи президента Ощадбанку Германа Грефа, часто говорять про технології, які стоять за біткоінами.

У п'ятницю стало відомо, що одіозний депутат Держдуми, заступник голови комітету з безпеки і протидії корупції Андрій Луговий запропонував прийняти закон про криптовалюту. Він запропонував доопрацювати законодавство про платіжну систему, податковий кодекс, закон про ЦБ і т.д. та ініціювати спеціальний закон про регулювання криптовалюти, щоб зробити інформацію про транзакції доступною наглядовим органам, ліцензувати діяльність по майнінг та ідентифікувати всіх учасників процесу (майнер, магазини, біржі та обмінні пункти).

«Закон, з одного боку, не повинен дозволити Росії «випасти» із загального тренда розвитку фінансових технологій і допустити відтік капіталу, а з іншого - має виключити ризики використання віртуальної валюти для легалізації злочинних доходів і фінансування тероризму», - говорить Луговий. У 2016 році Міністерство фінансів Іспанії зобов'язало майнер криптовалюту реєструватися і платити податки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%