Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан заявив про необхідність налагодження зв'язків ШОС і ЄАЕС

Четвер, 20 жовтня 2016 10:08

У Пекіні почала роботу конференція з питань торгово-економічного співробітництва на просторі ШОС, передає власний кореспондент МІА «Казінформ» в Китаї.

Захід передбачено підписаним 4 серпня 2016 року планом спільних заходів Посольства РК в КНР і Секретаріату ШОС на період казахстанського головування в організації. Організаторами конференції виступили Штаб-квартира ШОС і Академія міжнародної торгівлі та економічного співробітництва при Міністерстві комерції КНР, а також компанія «Beijing New Euro-Asia Science and Technology Development Co., Ltd». У ній взяли участь представники «мозкових центрів» та дипломатичного корпусу країн-учасниць ШОС.

«Упевнений, що наша зустріч надасть додаткового імпульсу просуванню торгово-економічного співробітництва на просторі ШОС, надасть можливість виробити нові ідеї і пропозиції щодо реалізації ініціатив глав держав в рамках Організації в рік її 15-річчя», - сказав на церемонії відкриття конференції Посол РК в КНР Шахрат Нуришев, виступивши після заступника міністра комерції КНР Цян Кеміна і генерального секретаря ШОС Рашида Алімова.

За його словами, казахстанська сторона пропонує розглянути в перспективі просування створення сприятливих умов для взаємної торгівлі шляхом усунення наявних бар'єрів.

«До цього переліку входять квоти, тривалі митні і транзитні процедури, складне регулювання в сфері санітарних, фітосанітарних заходів, технічного регулювання і т.д. Значущим чинником для усунення тарифних і нетарифних бар'єрів є більш глибока економічна інтеграція. У цьому плані казахстанська сторона акцентує увагу на необхідності налагодження партнерських зв'язків ШОС з Євразійським економічний союзом, де Казахстан також головує з січня 2016 року (...) Тісна взаємодія ЄАЕС і ШОС в перспективі створить сприятливий грунт для широкого трансконтинентального співробітництва. З урахуванням реалізації китайської ініціативи «Один пояс, один шлях», ШОС має можливість стати майданчиком для сполучення ЄАЕС і «Економічного пояса Шовкового шляху», - підкреслив дипломат.

Друге, - продовжив він, - в торгово-економічному співробітництві Казахстан приділяє особливу увагу розкриттю можливостей транзитно-транспортного потенціалу. У пріоритетному порядку в Казахстані йде реалізація масштабного інфраструктурного проекту «Нұрли жол», який є стрижнем нової економічної політики Казахстану.

Ш.Нуришев особливо відзначив, що Казахстан займає лідируючі позиції серед країн СНД за обсягами будівництва і введення в експлуатацію залізниць.

«За роки незалежності в Казахстані побудовані 25 тисяч кілометрів залізниць. У 2012 році було завершено будівництво залізниці «Хоргос-Жетиген», що дозволило скоротити відстань від Китаю до південних регіонів Казахстану та інших країн Центральної Азії на 550 кілометрів. У 2014 році Казахстан закінчив будівництво нових залізниць «Жезказган-Бейнеу» і «Аркалик-Шубарколь» загальною протяжністю понад 1200 км, що збільшило транзитні можливості Казахстану в напрямках Північ-Південь і Схід-Захід. Крім того, завершено будівництво залізниці «Узень-Берекет-Горган», що з'єднує Казахстан з Перською затокою через територію Туркменістану та Ірану. Це є важливою ланкою в транспортному коридорі «Північ-Південь». В кінці 2016 року планують завершити будівництво ділянки автомагістралі «Західна Європа - Західний Китай», - сказав він.

Дипломат нагадав, що Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на Ташкентському саміті ШОС запропонував сформувати Євразійський транзитно-транспортний хаб, який об'єднає держави-члени і країни-спостерігачі ШОС.

«Очікуємо, що цьому сприятимуть якнайшвидший вступ у силу і реалізація Угоди про створення сприятливих умов для міжнародних автомобільних перевезень», - підкреслив Ш.Нуришев.

В якості третього великого напрямку економічного співробітництва в рамках ШОС він назвав активізацію інвестиційної взаємодії.

«На території Казахстану на сьогоднішній день інвесторам пропонуються унікальні можливості і широкі горизонти для ефективної реалізації своїх проектів. Макроекономічна, соціальна і політична стабільність нашої країни є ключовими факторами привабливості для інвесторів. За останні майже 11 років, завдяки цілеспрямованій роботі по поліпшенню інвестиційного клімату, приплив прямих іноземних інвестицій в Казахстан склав близько 227 млрд. доларів», - зазначив Посол РК в КНР.

Він докладно розповів про заходи Казахстану щодо поліпшення інвестиційного клімату, запропонував активізувати діяльність Ділової Ради і Міжбанківського об'єднати ШОС, прискорити роботу зі створення Банку розвитку ШОС на базі вже існуючих організацій, що мають високі кредитні рейтинги, як наприклад, Євразійський банк розвитку.

Протягом дня на форумі будуть проведені три пленарні сесії: «Економічна інтеграція та структурне планування торгового співробітництва держав-членів ШОС», «Спрощення торгівлі та інвестицій, лібералізація фінансів на просторі ШОС», «Сприяння взаємозв'язку і співпраці в сфері виробничих потужностей на просторі ШОС».

Нагадаємо, починаючи з 25 червня до наступного саміту ШОС, який планується провести 8-9 червня 2017 року в Астані, Республіка Казахстан головує в ШОС.

Президент РК Нурсултан Назарбаєв як пріоритети казахстанського головування в ШОС визначив забезпечення регіональної безпеки, зміцнення економічної взаємодії, розширення транзитно-транспортного потенціалу і просування культурно-гуманітарного співробітництва.

Основним стратегічним і довгостроковим документом ШОС в економічній сфері є Програма багатостороннього торговельно-економічного співробітництва, затверджена Радою глав урядів (прем'єр-міністр) держав-членів ШОС 23 вересня 2003 року в м.Пекіні.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%