Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Болгарія виплатить Росії 600 млн євро за зрив проекту атомної елекстростанціі

Середа, 26 жовтня 2016 16:26

Болгарія погодилася виплатити до 25 грудня близько 600 мільйонів євро ($ 655,14 мільйона) в якості компенсації російському Атомстройекспорту за зрив проекту атомної електростанції в Белені, повідомила болгарська державна енергетична компанія NEK - пише Reuters.

NEK об'єдналася з Атомстройекспортом для будівництва двох реакторів по 1.000 мегават біля болгарського міста Белене на березі річки Дунай у 2006 році.

У червні Міжнародний арбітражний суд зобов'язав Софію виплатити компенсацію за обладнання, замовлене у Атомстройекспорт ще до згортання проекту на суму 10 мільярдів євро в 2012 році.

Парламент Болгарії проголосував за надання NEK коштів для виплати компенсації, і тим не менш Софії ще належить отримати схвалення ЄС на видачу відповідного траншу.

NEK і Атомстройекспорт домовилися, що в разі виплати боргу в повному обсязі - 601,6 мільйона євро - до 15 грудня, російська компанія відмовиться від відсотків по боргу в розмірі 24 мільйонів євро.

Болгарія згорнула проект будівництва атомної електростанції, так як не змогла залучити в нього іноземних інвесторів, а також через тиск з боку західних партнерів, які попередили про ризик посилення енергозалежності від Росії.

Болгарія розраховує після виплати компенсації отримати від Атомстройекспорт один повністю зібраний ядерний реактор і складові елементи другого реактора. Софія також планує оголосити тендер для інвесторів, готових вкластися в установку реакторів у Белене.

Колишній міністр енергетики Болгарії Делян Добрев в понеділок добровільно відмовився від свого парламентського імунітету на тлі висунутих йому звинувачень у витрачанні бюджетних коштів на проект. Добрев свою провину заперечує.

Прокуратура Болгарії вже пред'явила звинувачення двом колишнім виконавчим директорам NEK і іншому екс-міністру енергетики країни у справі про будівництво атомної елекстростанціі в Белене. Всі вони також наполягають на своїй невинності.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%