Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Фінансовий омбудсмен РФ порівняв пропозицію про податок на вклади з кукуріканням

П'ятниця, 28 жовтня 2016 11:15

У Росії не буде використовуватися додатковий податок на вклади, а відповідна пропозиція Мінфіну скоро забудеться. Таку думку в інтерв'ю «Ленте.ру» висловив фінансовий омбудсмен Павло Медведєв. Таким чином він прокоментував висловлювання заступника міністра фінансів Олексія Моїсеєва про теоретично можливе введення оподаткування на частину банківських депозитів.

«Я думаю, що у цих міністрів і заступників міністрів є не тільки плани з якихось конкретних дій (як раз конкретних планів дій у них кіт наплакав), але і плани «кукурікання». Якщо чиновник «прокукурікав», це зовсім не означає, що він буде домагатися реалізації пропозиції. Це просто для звітності. По всій видимості, висунення ініціатив в відомствах теж враховується і впливає на оцінку якості роботи співробітників», - припустив Медведєв.

На його думку, пропозиція Мінфіну - шкідлива, яка лякає людей: громадяни починають побоюватися, що їх гроші в банках заберуть. «Але добре те, що пропозиція Моїсеєва не реалізовується», - сказав омбудсмен. Він упевнений, що ефективно збирати такий податок вийде тільки з великих сум (понад мільярд рублів).

При цьому люди з таким станом можуть легко вивести їх з-під оподаткування - розкласти на більш дрібні суми по різних банках, вивести за кордон, переоформити на родичів, залежних співробітників. «І гроші зникнуть», - попередив фінансовий уповноважений.

«Якщо розумні люди змушені робити подібні заяви, це поганий знак. Судячи з кількості малореалізованих пропозицій, справа йде погано. Це схоже на судоми. Чиновники економічного блоку поставлені в дуже вузькі рамки», - сказав Медведєв.

26 жовтня Моїсеєв заявив, що відомство опрацьовує варіант оподаткування частини депозитів. Він зазначив, що в Росії заможні люди отримали унікальну можливість «не платити по депозитах нічого».

«Розглядаємо як робочий варіант зрівнювання умов через «зробити всім гірше», тобто все-таки оподатковувати якусь частину депозиту (...) Я б не сказав, що є якийсь законопроект, який покладено на папір, але ми думаємо про це як про один із варіантів», - заявив чиновник і підкреслив, що це теоретична можливість.

Відповідно до Податкового кодексу (стаття 214.2), на сьогоднішній день дохід від депозитів в Росії оподатковується в двох випадках. По-перше, це відбувається при перевищенні ставки по рублевих вкладах певного порогу, який визначається як ставка рефінансування ЦБ (вона прирівняна до ключової ставки і зараз дорівнює 10 відсоткам) плюс п'ять процентних пунктів. По-друге, під оподаткування потрапляють депозити в іноземній валюті зі ставкою вище дев'яти відсотків.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%