Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Економічні зв'язки Казахстану з Туреччиною і Азербайджаном мають величезний потенціал

П'ятниця, 28 жовтня 2016 12:12

Економічні зв'язки Казахстану з Туреччиною і Азербайджаном мають величезний потенціал, який поки використовують не в повну силу - повідомляє Хабар 24.

Такої думки дійшли учасники двосторонніх зустрічей, які пройшли в Атирау. Нафтову столицю відвідали бізнес-делегації цих країн.

Турецькі і азербайджанські компанії далеко не новачки на ринку Атирауської області. Кількість спільних підприємств різних напрямів вже налічує кілька десятків. Це і сервісні послуги в нафтогазовій сфері, і виробництво продуктів харчування.

Асет Туякбай, підприємець:

- Наша компанія вже має досвід співпраці з турецькими партнерами. Для нас це дуже вигідно. По-перше, зручна логістика, налагоджені всі шляхи сполучення. Ми використовуємо в своєму виробництві турецьке обладнання і технології і зацікавлені в подальшому зміцненні зв'язків.

В ході форуму між казахстанськими і турецькими бізнесменами пройшли зустрічі в форматі B2B. Ефективність такого спілкування, природно, вище. Вітчизняним компаніям запропонували різне обладнання, будівельні матеріали та технології виробництва продуктів харчування. У Туреччині чекають казахстанські зернові, бобові, бакалію, нафтопродукти і дорогоцінні метали. Тут же гості презентували новий наземний маршрут, який дозволить не тільки скоротити час у дорозі, але і значно знизить витрати на вантажоперевезення.

Ахмет Хамді Гюрдоган, голова правління Союзу експортерів східного Причорномор'я (Туреччина):

- Ми зацікавлені у співпраці та готові інвестувати в економіку вашого регіону. Наші зв'язки могли б бути набагато міцніше. Для цього ми розробили новий маршрут з східного узбережжя Чорного моря через Грузію і Росію, тоді як раніше возили через Іран. Тепер шлях займає три дні, а вартість доставки знижується в три рази.

У азербайджанської сторони з Казахстаном логістика вже відпрацьована. Актаускій морпорт в даний час знаходиться на піку свого розвитку і саме на нього покладають величезні надії в плані збільшення вантажопотоку. Поки нафтовий регіон більше експортує, ніж імпортує.

Рашад Маммадов, посол Республіки Азербайджан в РК:

- Ми зацікавлені, щоб Казахстан поставляв в Азербайджан багато продуктів і продукції, які виробляються в Казахстані. І, природно, Казахстан є для нас традиційним ринком збуту як сільськогосподарської продукції, так і промислової продукції. І будучи представником держави, ми будемо робити все можливе. Це налагодження хорошої логістики через Каспійське море, це розвиток інфраструктурних проектів у Казахстані і Азербайджані. Все це робиться для бізнесу.

Фахівці відзначають, що зустрічі подібного формату дозволяють знайти нових партнерів. Потенційні інвестори ще раз переконалися в тому, що в Атирауській області для них створені всі умови. В регіоні надаються земельні ділянки на території спеціальної економічної зони з усіма комунікаціями і податковими пільгами. Зарубіжні партнери пообіцяли опрацювати подібні пропозиції і для вітчизняних компаній.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%