Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Меркурій» у безпеці: Ігор Кесаєв домовився про реструктуризацію кредиту в Сбербанку

П'ятниця, 28 жовтня 2016 12:58

Як розповів Forbes генеральний керуючий МФК «Меркурій сіті тауер» Андрій Шаповал, групі мільярдера Ігоря Кесаєва вдалось домовитися зі Сбербанком про реструктуризацію кредиту. У 2015 році він становив близько $ 400 млн.

Раніше газета «Комерсант» повідомляла, що в рамках погашення цього кредиту Сбербанк може забрати у Кесаєва вежу «Меркурій» в діловому центрі «Москва-Сіті».

«Для подальшого розвитку проекту керівництвом «Меркурія» були ініційовані нові умови кредитування - такі, щоб грошових потоків, що генеруються об'єктом, було досить і для стабільного обслуговування кредитних ліній, і для підвищення рентабельності проекту. У ситуації, коли вартість активу в рази перевищує обсяг наданої кредитної лінії, сторони досить швидко прийшли до взаємовигідної співпраці. Сбербанк допоміг нам структурувати фінансові потоки», - говорить Шаповал. В Сбербанку не стали давати коментарів.

Джерело, знайоме з ходом переговорів, говорить, що Сбербанк і «Меркурій» переглянули ціни і план продажів, банк досить жорстко стежить за виконанням виконання показників за зобов'язаннями. «Сбербанк не бачив сенсу забирати вежу за борги», - говорить джерело Forbes. За словами Шаповала, вдалося домовитися про комфортну процентну ставку, пролонгації термінів і пом'якшення ковенантів (цифри він не розкриває).

«Меркурій» зі свого боку істотно зменшив суму кредитного портфеля і розробив більш досконалу стратегію продажів і маркетингову політику, яка дозволила оперативно скоротити площі, що пустують у вежі. «Відповідно, навіть під час кризи, вдалося різко збільшити прибутковість об'єкта. Ця стратегія дозволила залишитися вкрай конкурентоспроможними», - розповідає Шаповал.

Керуючий партнер Blackwood Марія Котова каже, що необхідність реструктуризації боргу виникла у зв'язку з ринковою і економічною ситуацією. «Ми довгий час жили в парадигмі зростання ринку. І фінансові моделі проектів розраховувалися без урахування періодів корекцій попиту, а значить і ставок, в яких ми вже довгий час перебуваємо. Крім того, структура попиту змінилась: пішли іноземні покупці і орендарі. Що в цілому сильно вдарило по ринку багатофункціональних комплексів в цілому і суб-ринку сіті зокрема», - пояснює Котова.

До 2013 року «Меркурій» був найвищою вежею в Європі - 75 поверхів (плюс п'ять підземних, 338,8 м). У вежі 87600 кв. м офісів, 22600 кв. м апартаментів. На презентації вежі в 2012 році Ігор Кесаєв говорив, що її будівництво обійшлося йому в $ 1 млрд. У 2008 році Сбербанк повідомляв, що девелопер вежі «Меркурій» в ММДЦ є їх позичальником - йому був виданий кредит на $ 300 млн.

Директор департаменту офісної нерухомості Knight Frank Костянтин Лосюков каже, що останні пропозиції по оренді були на рівні 28 000 рублі за кв.м в рік за приміщення в стані «під обробку». Власник заповнив частину площ, а потім підняв ставки на решту. Вежа «Меркурій» була введена в експлуатацію в III кварталі 2013 року. Запитувані ставки оренди на офісні тоді перебували в діапазоні $ 758-1105 за кв. м в рік (triple net - не вмикаючи операційні витрати, комунальні платежі і ПДВ), а середня зважена ставка становила $ 840 за кв. м в рік. «З моменту введення в експлуатацію запитувані ставки оренди в об'єкті стали номінуватися в російських рублях і знизилися на 40%. Частка вільних офісних площ знаходиться на рівні 42%. З урахуванням площ під переговорами рівень вакантних площ дорівнює 19%», - розповідає Лосюков.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%