Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

За кого проголосує російськомовна Америка - від Брайтон-Біч до Уолл-стріт?

Вівторок, 01 листопада 2016 09:39

Про російськомовний район Нью-Йорка - Брайтон-Біч - складалися і продовжують складатися анекдоти, міфи і легенди. І до цього дня багато жителів цього району називають Брайтон-Біч «нашим Радянським Союзом» - повідомляє Бі-бі-сі.

За кого голосуватимуть вихідці з Радянського Союзу з американським паспортом?

У пошуках відповіді на це питання я вирушила на прогулянку по Брайтон-Біч разом з нашим постійним нью-йоркським автором Володимиром Козловським.

Володимир емігрував до США більше 40 років тому, і хоч він ніколи не жив на Брайтон-Біч, багато хто тут його знає і з ним вітаються. Дізнаються, тому що Козловський веде передачу на місцевому російськомовному телеканалі, а більшість жителів району дивляться тільки телебачення російською - російське і місцеве.

Багато з тих, хто сьогодні живе на Брайтон-Біч, емігрували з Радянського Союзу приблизно в той же час, що і Володимир Козловський - 30-40 років тому. Але, на відміну від Козловського, який прекрасно говорить англійською, деякі емігранти, які живуть в цьому районі, за всі роки проживання в США мову так і не вивчили.

«А навіщо?» - відповідає питанням на мій здивований погляд Володимир Козловський, поки ми проходимо повз магазини і кінотеатри з вивісками російською. «Тут всі говорять по-російськи, в магазинах тебе обслуговують російською, вдома вмикаєш телевізор російською. Не всі люди прагнуть виходити із зони комфорту».

«Наша Одеса і наш Радянський Союз».

Ми заходимо у великий продуктовий магазин під назвою «Золотий ключик». Тут є все - від гречки до «Боржомі» - все, що було можна і не можна купити в СРСР, з якого 32 роки тому поїхала власниця магазину Елла Соболевська. І все за викидними цінами, в три-чотири рази дешевше, ніж на Манхеттені.

«Ми обожнюємо Брайтон, - каже Елла. - Це наша Одеса і наш Радянський Союз».

«Американці - хороші люди, але вони нам не рідні. А тут ми відчуваємо себе, як вдома», - пояснює вона.

У господині «Золотого ключика» немає сумнівів, за кого вона буде голосувати на президентських виборах.

«Тільки за Трампа! Він починав, як ми, він знає кожен гвинтик в своєму апараті. І він, я вважаю, не злодій, а ось Клінтон я не довіряю», - ділиться Елла.

Про ненависть до соціалізму і любові до капіталізму.

Російськомовний Брайтон-Біч на президентських виборах традиційно в більшості своїй голосує за кандидата від Республіканської партії. Багато корінних американців не розуміють, чому «російські з Брайтона» дотримуються таких поглядів.

Але Володимира Козловського вибір його колишніх і нинішніх співвітчизників ніколи не дивував.

«Саме тому, що вони жили в соцкраїнах і на собі відчули всі недоліки такої системи, вони голосують за капіталізм, за зниження податків і за інтереси приватного бізнесу», - пояснює він.

Але ось тезка Володимира, якого ми зустрічаємо, прогулюючись по Брайтону, говорить нам, що думки тут, як і по всій країні, розділилися - приблизно 50 на 50.

«Я буду голосувати за Клінтоншу, бо як колись її чоловік розібрався з деким в Югославії, так і вона, сподіваюся, розбереться з Росією, а то вже неможливо терпіти таку поведінку - я маю на увазі те, що відбувається на Україні», - каже Володимир.

Трамп, на думку Володимира, не розбирається ні в географії, ні в геополітиці, тому уявити таку людину в якості президента світової держави йому складно.

«Один - клоун, інша - брехуха».

Може, Володимир і прав в тому, що не весь Брайтон-Біч голосуватиме за Трампа, але серед десятків перехожих, з якими ми поговорили, ніхто, крім нього, за Клінтон голосувати не збирався.

Перукар Регіна приїхала сюди більше 20 років тому з Одеси. Той факт, що Дональд Трамп, судячи з його виступів, не дуже добре розбирається в географії та політиці, її зовсім не бентежить. Вона все одно буде голосувати за нього.

«Він сильний мужик. Він буде вести бізнес з усім світом. Неважливо, що у нього немає досвіду, навколо нього багато людей, вони його навчать».

Може, і навчать, але, як каже Володимир Козловський, обидва кандидати вкрай непопулярні в країні.

«Один - клоун, інша - дві третини американців вважають, що їй не можна довіряти, вона - брехуха. Тому вибір нелегкий», - констатує він.

Манхеттен і зовсім інші російські.

Від Брайтон-Біч до центру Манхеттена близько години їзди на метро. Але якщо порівняти менталітет російськомовних мешканців Брайтона і тих, хто працює або живе на Манхеттені - відстань буде вимірюватися не в годинах і навіть не в роках.

Зовсім інший досвід американського життя - ось що найбільше відрізняє людей, з якими я розмовляла на Брайтон-Біч, від тих молодих російськомовних американців, з якими ми зустрічаємося в центрі Манхеттена.

Юрій, Олександр та Георгій - їм всім злегка за 30. Юрій і Олександр емігрували в США в 1991 році в шкільному віці, Георгій приїхав всього вісім років тому з Німеччини, куди в свою чергу він з сім'єю емігрував з тоді ще радянської Естонії.

Рівно чотири роки тому я зустрічалася з ними тут же в Нью-Йорку, і ми теж говорили про вибори та про їхні політичні погляди.

На вигляд хлопці зовсім не змінилися - всі троє випромінюють енергію успіху. Чи змінилося що-небудь в їхніх поглядах і політичних уподобаннях?

Працюючий у фінансовій сфері випускник одного з найпрестижніших університетів - Корнельського - Юрій Беркович каже, що його політичні погляди за останні чотири роки не змінилися - він залишився демократом.

Але нинішні вибори, за словами Юрія, кардинально відрізняються від попередніх, тому що кандидатура Трампа змішала всім карти.

Друг Юрія, фінансовий аналітик Олександр Вейтсман теж як був, так і залишився демократом. Але і він вважає, що феномен Трампа, якого він порівнює з Хрущовим і одночасно з булгаковським Кульковим, відрізняється від всього, що було раніше.

Митний брокер Георгій Мифодьєв, який чотири роки тому говорив мені, що як людина, асоціює себе із середнім класом, він дотримується республіканських поглядів, продовжує вважати себе представником середнього класу, але його політичні погляди кардинально змінилися.

І те, що багато американців голосуватимуть за Трампа, тому що «він живіший і на нього цікавіше дивитися», Георгій Мифодьєв вважає абсурдним.

«Ми кого вибираємо - президента або учасника «Дому-2»? - дивується він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%