Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Зростають обсяги продажів автомобілів казахстанського виробництва

Четвер, 10 листопада 2016 13:41

Казахстанський авторинок оговтується від кризи і неспішно нарощує обсяги продажів вітчизняного виробництва - повідомляє Хабар 24.

Експерти Асоціації казахстанського автобізнесу називають 2 основні чинники, які вплинули на вітчизняний автомобільний ринок. Тут і світове падіння цін на нафту і велика курсова різниця між тенге і російським рублем за період 2014-2015 рр. За цей час в нашу країну було імпортовано більше 300 тисяч автомобілів, що сформувало відкладений попит на 18-20 місяців. Та й самі казахстанці стають ощадливими і обережно розпоряджаються фінансами. Але є і плюси. Набагато доступніше стали автомобілі вітчизняного виробництва. Багато в чому завдяки системі пільгового кредитування.

Володимир Герасименко, виконавчий директор Асоціації казахстанського автобізнесу:

- На 2015 рік близько 26 млрд тенге виділила держава на цю програму. Значна частина цих автомобілів було придбано на цю програму. Близько 30% автомобілів придбані за цією програмою, і вони казахстанського змісту. Тобто автомобіль казахстанського змісту став доступнішим, якість зростає, рівень локалізації збільшується.

Змінився і ціновий сегмент моделей, пропонованих дилерами населенню.

Володимир Герасименко, виконавчий директор Асоціації казахстанського автобізнесу:

- Для тих, хто завозить, природно, ціна вплинула. Змінилася у бік збільшення в порівнянні з автомобілями казахстанського змісту. Середня вартість, я приблизно скажу, для авто, які імпортуються в Казахстан, якщо брати в тенге - це 4-7,2 млн. Середня вартість автомобіля, який виробляється і продається - це від 4 до 5,2 млн. Різниця значна.

Даурен Акеджанов, начальник відділу продажів автосалону:

- Попит на автомобілі йде на класи седан і кросовер. Не будемо говорити конкретно про моделі. В цілому, якщо порівнювати за статистикою того року, то більш-менш зростання пішло в цих автомобілях.

З прогнозами на майбутнє експерти обережні. Кажуть, що подальший розвиток ринку багато в чому буде залежати від ряду макроекономічних факторів. Але навіть незважаючи на зростання вартості палива, на внутрішньому ринку продажі йдуть. У цьому автодилери планують реалізувати на внутрішньому ринку близько 45 тисяч автомобілів, а в 2017-му цей обсяг може скласти вже 65 тисяч авто.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%