Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан піднявся на 11 позицій серед 160-ти країн світу за рівнем ефективності логістики

Понеділок, 14 листопада 2016 11:00

Залізничні перевізники активізувалися - за рік доходи від перевезень зросли на 29 мільярдів тенге. Галузь перебуває в режимі широкомасштабної трансформації, передає BNews.kz.

Згідно з даними аналітичного порталу про бізнес і фінанси, Залізничні перевізники в поточному році намагаються компенсувати збитки минулого року - за січень-вересень 2016 року розмір доходів від вантажних і пасажирських перевезень на залізничному транспорті склав 530,5 мільярда тенге, або на 6% більше рівня виручки роком раніше.

Зростання доходів було забезпечено збільшенням виручки з вантажних перевезень. За рік доходи по карго виросли на 35 мільярдів тенге, в той час як доходи від перевезення пасажирів зменшилися на 6 мільярдів тенге.

Зростання рівня доходів в галузі формується під впливом збільшення вартості перевезень, оскільки в фізичному вираженні обсяг перевезень скорочується.

За 9 місяців поточного року підприємства галузі здійснили перевезень вантажів і багажу на 4% менше, ніж рік тому (236 мільйонів тон).

Пасажирські перевезення за рік впали на 22% - за січень-вересень було перевезено на залізничному транспорті 17 мільйонів чоловік.

Зростання доходів у галузі відбувається на тлі масштабної трансформації основного гравця в сфері залізничних перевезень - НК КТЖ. У минулому році була прийнята програма трансформації діяльності нацкомпанії до 2025 року щодо поетапного формування на базі нацкомпанії національного логістичного оператора. Уряд планує, що до 2020 року транзитні перевезення через Казахстан збільшаться у 2 рази, а до 2050 року - в 10 разів.

Програмою передбачена приватизація частини активів КТЖ, що посилить конкурентне середовище в сфері залізничних перевезень.

В рамках переведення в конкурентне середовище залізничних перевезень держава також зменшує фінансування проектів в галузі. У поточному році на проекти в галузі розвитку залізничної галузі з коштів Нацфонда виділено понад 36 мільярдів тенге за цільовим трансфертом. А в наступному році обсяг фінансування галузі за рахунок коштів Нацфонда скоротиться у 18 разів до 2 мільярдів тенге.

Трансформація галузі вже дає свої перші результати. У 2016 році за рівнем ефективності логістики Казахстан піднявся на 11 позицій і зайняв 77 місце серед 160 країн світу. За індексом ефективності логістики Казахстан випереджає країни СНД: Росія на 99 місці, Україна - на 80 місці, Узбекистан - на 118 місці, Білорусь - на 120 місці, Киргизстан - на 146-му місці.

Індекс ефективності логістики (LPI) - індекс Всесвітнього Банку, який би розглядав легкість здійснення поставок товарів і стан торгової логістики на національному та міжнародному рівні. Показник вимірює ефективність роботи ланцюгів поставок в міжнародній торгівлі і оцінюється кожні 2 роки (2007, 2010, 2012 2014 і 2016).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%