Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерти: Збереження рейтингів ЖССБК - позитивний сигнал ринку

Понеділок, 14 листопада 2016 13:13

Днями міжнародне рейтингове агентство Moody's підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг АТ «Жілстройсбербанк Казахстану» (Дочірня організація Холдингу «Байтерек») на рівні «Baa3». За словами економістів, збереження рейтингу в умовах кореляції ринку є позитивним знаком - повідомляє NUR.KZ.

«Рейтинг компанії не може бути вище суверенного рейтингу країни. Наскільки я знаю, рейтинг Казахстану по ряду економічних причин, не підвищився», - говорить економіст Жасар Ахметов. «Збереження рейтингу говорить про те, що якість активів, набір фінансових показників задовольняють рейтингове агентство. Для пересічного клієнта банку стабільний рейтинг - це можливість отримання кредиту за низькою ставкою і мінімум ризику втрати коштів на депозиті».

Аналітик Айдархан Кусаінов вважає присвоєні рейтинги приватною думкою особливих гравців, в даному випадку рейтингового агентства. Те, що Moody's підтвердив рейтинг банку - це означає, що все добре, в банку не відбулося погіршення діяльності.

За словами глави опікунської ради ОФ «Фінансова свобода» Боти Жуманова, це дуже хороша новина для ринку і для вкладників. Незважаючи на невпевненість в курсовій вартості тенге-долар, вкладники однозначно розуміють переваги відкриття депозитів в Жілстройсбербанке в порівнянні з іншими комерційними банками.

«Покупка житла через ЖССБК відбувається в тенге і також має на увазі фіксовану вартість квадратного метра в тенге. У середньостроковій перспективі Жілстройсбербанк - це фактично єдина можливість для казахстанців купити квартиру, я маю на увазі казахстанців з низькими або середніми доходами», - каже Бота Жуманова.

За підсумками 9 місяців поточного року Жілстройсбербанк видав 64% всіх іпотечних позик в країні. При цьому у банку висока якість кредитного портфеля, де частка токсичних позик становить всього 0,44%. Низький рівень прострочення пояснюється хорошою платіжною дисципліною позичальників.

Зараз в банку налічується 730 тисяч діючих депозитів, в яких акумульовано близько 360 млрд. тенге. Тільки за 9 місяців поточного року в систему житлово-будівельних заощаджень увійшли 187 тисяч нових учасників.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%