Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Goldman прогнозує можливість стагфляції в США при Трампі

Понеділок, 14 листопада 2016 13:40

Економісти Goldman Sachs Group вважають, що незважаючи на те, що деякі пропозиції обраного президента США Дональда Трампа можуть посилити зростання економіки в найближчому майбутньому, інші його ініціативи зменшать їх позитивний ефект в довгостроковій перспективі, повідомляє RNS з посиланням на Bloomberg.

«Позитивний імпульс для бюджету від його податкової реформи і інфраструктурних пропозицій можуть простимулювати зростання в короткостроковій перспективі, і, в залежності від обставин, можуть мати позитивний ефект і в більш тривалі терміни. Однак, інші пропозиції можуть призвести до обмежень на міжнародній торгівлі і імміграції, що може нести негативні наслідки для зростання, особливо в довгостроковій перспективі», - пишуть економісти Goldman.

Таким чином, пропозиції Трампа можуть привести до стагфляції - ситуації в економіці, при якій ціни і безробіття ростуть, а економіка сповільнюється.

Аналітики Goldman склали три сценарії, засновані на передвиборчих обіцянках Трампа. Відповідно до першого сценарію, Трамп втілить всі свої обіцянки, як збільшення бюджетних витрат, так і обмеження торгівлі. В такому випадку, ВВП США в річному вираженні в другій половині 2017 року на 0,2 п.п. вище базового прогнозу Goldman і сповільниться на 0,5 п.п. щодо базового прогнозу в 2018-2019 роках.

Згідно з другим сценарієм, за яким будуть реалізовані тільки бюджетні пропозиції Трампа зростання ВВП в 2017-2017 році буде вище прогнозу на 0,5 п.п. Стагфляція може наступити при третьому сценарії, якщо будуть реалізовані тільки пропозиції Трампа щодо обмеження торгівлі та імміграції. В такому випадку зростання ВВП буде на 0,8 п.п. нижче прогнозу в 2018-2019 роках, інфляція досягне 2,3% на початку 2019 року, а безробіття підніметься до 5,3%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%