Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Телеканали Казахстану змусять безкоштовно транслювати соціальну рекламу

Четвер, 17 листопада 2016 10:18

Обсяг такої реклами повинен становити не менше 1% від загального обсягу мовлення теле-, радіоканалу на місяць, що складе 14,4 хвилини на добу - повідомляє informБЮРО.

У Мажилісі Парламенту РК презентували проект закону «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів РК з питань реклами». Документ був розроблений з метою систематизації державного регулювання рекламної діяльності та вдосконалення законодавства в сфері реклами. Проектом закону буде визначений уповноважений орган у сфері реклами, який регулює держоргани в області реклами.

Законопроектом передбачається внесення змін і доповнень в п'ять кодексів і дев'ять законів Казахстану. Статтю 8 в законі РК «Про рекламу» пропонують доповнити пунктом 1.1.

«При трансляції реклами її звук не повинен бути голосніше звуку транслюється програми», - йдеться у запропонованому підпункті.

У документі також передбачено, що тепер правила розміщення зовнішньої реклами в населених пунктах будуть визначати місцеві виконавчі органи.

Також вводиться обов'язок теле-, радіоканалів розміщувати соціальну рекламу на безоплатній основі. Як пояснив доповідач з питання віце-міністр національної економіки Айдар Аріфханов, обсяг такої рекламою повинен становити не менше 1% від загального обсягу мовлення теле-, радіоканалу на місяць, що складе 14,4 хвилини на добу.

В інтерв'ю журналістам віце-міністр національної економіки Айдар Аріфханов пояснив, що в законопроекті за межі не розміщення соцреклами в обсязі 1% не передбачені покарання. За його словами, за цим буде стежити Міністерство інформації і комунікації, яке також буде відслідковувати і якість контенту соціальної реклами.

«Якщо канал мовить 24 години на добу, то це означає, що реклама соціальна буде 432 хвилини на місяць, або 14,4 хвилини на добу. Ті канали, які ведуть мовлення 12 годин на день умовно кажучи, звичайно, в їх плані це буде не зовсім прийнятно. Але ми будемо наполягати на тому, щоб хоча б з шостої вечора до 12 години вечора було як мінімум два ролика. Це обов'язково», - заявив він.

Всього зобов'яжуть розміщувати соцрекламу 15 телеканалів: Казахстан, Хабар, Хабар 24, Балапан, Білім және мәденіет, Казспорт, Перший канал Євразія, Астана, КТК, Мир, НТК, 31 канал, 7 канал, СТВ, Алмати.

За його словами, телеканали самі не проти такого нововведення в закон «Про рекламу».

Віце-міністр інформації і комунікації Алан Ажибай уточнив, що вимога розміщення в обсязі не менше 1% від загального мовлення соціальної реклами давно є світовим трендом і найоптимальніший варіант для казахстанських телеканалів.

«Комерційна реклама в розмірі 20% у них залишається. Ніяких збитків не буде. У приватних каналів 20% реклами ніхто не забирає. Це приблизно 12 хвилин на годину. З шостої вечора до півночі всього два виходи соціальних роликів. При цьому ми не говоримо про хронометражі. Він може бути і 30 секунд і хвилину», - пояснив Алан Ажибай.

Він також висловив думку, що в країні щорічно зростає якість виготовлених соціальних роликів. При цьому, за його словами, за телеканалами залишається право вибору соціальної реклами за якістю для розміщення.

«Ми цього не допустимо (розміщення соціальних роликів на телеканалі низької якості), і я думаю, що самі телеканали цього не допустять. З урахуванням сьогоднішніх вимог до тих чи інших роликів, контенту, які транслюються на телевізійних каналах, я думаю цього не станеться. Поганих роликів не буде», - запевнив він.

Раніше в Міністерстві національної економіки Казахстану повідомляли про те, що в Казахстані почнуть відстежувати рекламу біологічних добавок. Це питання також включене у законопроект «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів РК з питань реклами».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%