Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У США пропонують заборонити держкомпаніям КНР купувати американські фірми

Четвер, 17 листопада 2016 16:06

Китайські державні компанії не повинні допускатися до придбання компаній в США, заявила американо-китайська комісія з економіки і безпеки.

У щорічному звіті комісії перед Конгресом США говориться, що китайські держкомпанії можуть використовувати технології, які вони купують, в національних інтересах КНР на шкоду безпеці США, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на The Financial Times.

Цей документ не несе ніякої юридичної сили і є лише рекомендацією. Проте, він підкреслює зростаючу хвилю політичних поглядів, які насторожено відносяться до китайських інвестицій.

«По суті є високі ризики того, що всякий раз, коли держкомпанія купує або отримує фактичний контроль над американською компанією, вона буде використовувати технологію, інформацію і позиції на ринку для обслуговування китайської держави на шкоду національній безпеці США, - повідомляється в доповіді комісії. - Китайські фірми, які часто отримують державне фінансування, особливо активно, в тому числі, беруть участь у купівлі технологічних активів в США».

Хоча можливість введення обмежень на інвестиції з Китаю вже обговорювалася в якості інструменту для збільшення доступу на китайські ринки для західних транснаціональних компаній, комісія заходить значно далі в цьому питанні.

У звіті Конгресу дається рекомендація не допускати угоди за участю держкомпаній КНР шляхом зміни статуту Комітету з іноземних інвестицій США (Cfius), який має право вето на інвестиції в країну, якщо він знаходить ймовірність загрози для нацбезпеки. Cfius знаходиться під управлінням міністерства фінансів і об'єднує різних чиновників уряду, включно з представниками Пентагону і держдепартаменту.

«Китайські державні підприємства є зброєю китайської держави, - сказав голова американо-китайської комісії з економіки і безпеки Денніс Ши. - Ми не хочемо, щоб американський уряд купував компанії в США, так чому ми хочемо, щоб китайський комуністичний уряд купував компанії у Штатах?».

За даними консалтингової фірми Rhodium Group, в першому півріччі обсяг прямих китайських інвестицій в США склав $ 18 млрд, що майже втричі більше показника за аналогічний період 2015 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%