Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На Уолл-Стріт стурбовані, що Трамп поверне стагфляцию 1970-х

Понеділок, 21 листопада 2016 14:42

1970-і характеризувалися поєднанням зростання інфляції і млявою економікою, від чого страждали споживачі і акції - повідомляє Take-profit.org.

З часу обрання Дональда Трампа, економісти і аналітики побоюються, що американській економіці загрожує стагфляція. Бюджетні витрати і торговельна політика, обіцяні новим президентом, а також невизначеність картини зростання, змусили їх згадати події більш ніж 40-річної давності.

Що відбувалося в ті роки?

Незважаючи на загальновідомий факт, що інфляція і безробіття рухаються в протилежних напрямках, в 1970-х відбувалося навпаки. Ціни росли, під дією ряду факторів, в числі яких штучне утримання ставок ФРС низькими і екзогенні шоки, такі як нафтове ембарго 1973 і 1979 рр.

У плані економіки, зросла міжнародна конкуренція, а також безробіття, які не давали зростання ВВП йти в ногу з інфляцією.

«Класичний приклад стагфляції спостерігався в 1967/68 і на початку 1980-х. Економіка США переживала стагфляцію за 5 років до підвищення світових цін на нафту в 1973 році. Інфляція була високою і вкрай волатильною, безробіття зростало, а промислове виробництво було нестабільним. Ціни на акції обвалилися, втративши 60% з піку до дна», - зазначає Віктор Швець, стратег Macquarie.

Тільки масштабне підвищення ставок Пол Волкер на початку 1980-х змогло взяти інфляцію під контроль і повернути економіку на правильний шлях.

Що може статися сьогодні?

Поточна обстановка може послужити основою для стагфляції, якщо новий президент почне виконувати свої передвиборчі обіцянки.

«Популістський» ухил його політики загрожує розривом торговельних відносин з іншими країнами, що позначиться на перспективах світового зростання, тоді як жорсткість імміграційних норм може штовхнути США до стагфляції», - стверджує Бен Лейдлер, глобальний стратег HSBC в ноті до клієнтів.

Заходи Трампа по пожвавленню економічного зростання можуть бути зроблені не вчасно. Бюджетні стимули спрямовані на підвищення попиту, за рахунок збільшення зайнятості та приватних інвестицій.

Однак такі методи є найбільш ефективними за часів спадів економіки, або рецесій. Тому, в сьогоднішній обстановці, ці заходи можуть виявитися не такими ефективними, як передбачалося, так як економіка повільно, але стабільно зростає, а ринок праці вже став вузьким.

«Якщо нова адміністрація буде агресивно слідувати антиімміграційним і антіторговим планам Трампа, постраждають споживчі витрати, а також витрати компаній, до ступеня, що загрожує рецесією», - зазначає Віллем Б'ютер, економіст Citi.

Якщо стимули Трампа допоможуть утримати темпи зростання економіки на поточних позначках, збільшення інфляційного тиску з боку торгівлі і ринку праці може розпалити стагфляцію в США.

Яка ймовірність цього сценарію?

23% опитаних Bank of America-Merrill Lynch керуючих хедж-фондами відзначають, що стагфляція - найсерйозніший ризик для економіки США.

Імовірність настання стагфляції залежить від 2-х чинників: кроків ФРС і здатності Трампа виконати свої обіцянки.

Центробанк може порахувати, що зростання інфляції необхідно компенсувати підвищенням процентних ставок.

Крім того, політична невизначеність стосовно торгової і стимулюючої політики Трампа - досить висока.

Якщо ці заходи виявляться не такими інтенсивними, як було обіцяно, зростання інфляції буде обмеженим. Більш того, прихильники Трампа проти стрімкого підвищення держвидатків, яке збільшить держборг США.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%