Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чому Крим відстає від інших регіонів за рівнем доступності кредитів

Понеділок, 21 листопада 2016 15:28

Підприємці та експерти вважають, що на півострові має бути більше банків - повідомляє ТАСС.

Кримський півострів відстає від інших регіонів країни за рівнем доступності фінансів, але не дивлячись на обмежену кількість банків, бізнесу вдається отримувати необхідні їм кредити. У той же час підприємці та експерти вважають, що, якби банків на півострові було більше, кредити б стали доступнішими.

Найнижча доступність.

«У Криму найнижча доступність фінансів, це ми фіксуємо. Ми хочемо, щоб до Криму зайшли ще частина банків. Або ті банки, які там є, збільшили кредитування для малого та середнього бізнесу», - повідомив ТАСС президент загальноросійської організації малого і середнього підприємництва «Опір Росії» Олександр Калінін.

За його словами, негативним моментом є і той факт, що тільки з початку року у трьох банків, які працювали в Криму, були відкликані ліцензії. «Оскільки у них були філії в Криму, то постраждали конкретні кримські компанії», - сказав Калінін.

Без застав і кредитної історії.

Для багатьох кримських компаній в останні два роки перепоною до кредитів стало ще й відсутність російської кредитної історії.

«Зараз у нашій компанії немає проблем з кредитуванням. Генбанк нам відкрив кредит на поповнення оборотних коштів, переговори велися з травня, і в липні кредит нам було надано. Однак до цього моменту отримати кредит не вдавалося з 2014 року, тобто коли ми влилися в Росію, нічого не могли отримати взагалі. Це пов'язано з тим, що у компанії не було кредитної історії. Наша компанія на ринку вже 15 років працює, але російські банкіри нас не знають», - говорить директор ТОВ «Голден Фіш» (рибальська компанія, Севастополь) Григорій Телебей.

За його словами, труднощі виникають у тих компаній, у яких не вистачає заставного майна для забезпечення кредиту. «Наприклад я знаю, що половина компаній в риболовецькій галузі не мають своїх судів, вони у них в оренді знаходяться. Хоча це благополучні компанії, але через відсутність власності отримати кредит неможливо», - сказав Телебей.

Банки пішли назустріч бізнесу.

У свою чергу самі банкіри розуміють, щоб працювати на півострові, їм доводиться пристосовуватися до існуючих умов. Зараз в Криму і Севастополі працюють більше десяти російських банків, в тому числі РНКБ (системоутворюючий банк Республіки Крим із 100% державним участю) і АТ «Генбанк» (опорний банк уряду Криму).

За словами керівника прес-служби РНКБ Діани Скляренко, часто перешкодами на шляху бізнесу до кредитів стають відсутність ліквідної застави та реєстрації пропонованого заставного забезпечення, а також низький рівень ведення бухгалтерського обліку і звітності, який унеможливлює проведення фінансового аналізу діяльності позичальника.

«Основною причиною для відмови також може стати погана кредитна історія клієнта або його нестійкий фінансовий стан», - заявила ТАСС Скляренко.

Але з більшістю з цих проблем і банкіри, і самі підприємці вже навчилися справлятися. «Проблема з відсутністю у клієнтів ліквідного або зареєстрованого заставного забезпечення була вирішена банком за рахунок активного використання державних інструментів підтримки підприємництва. Поступово йде і проблема, пов'язана з низьким рівнем ведення обліку, так як кримські підприємці масово переходять на використання 1С та інших програм, що дозволяють вести якісний облік господарської діяльності», - розповіла співрозмовниця агентства.

У Генбанку також стверджують, що процедура отримання кредиту в Криму не є «складною і довгою». «За умови відповідності позичальника вимогам нормативним документам Банку Росії і Генбанку, а також готовність надати повний пакет документів, який необхідний Банку для всебічного аналізу діяльності позичальника, процедура отримання кредиту в нашій кредитної організації не є складною і довгою», - сказали в Генбанку.

Кредит під «добре ім'я».

Представники бізнесу відзначають, що незважаючи на всі складності, тим компаніям, які готові виконувати всі необхідні вимоги законодавства і кредитних установ, банки завжди йдуть назустріч.

«Зі зрозумілих причин сьогодні в Криму працюють лише деякі надійні банки першої величини, здатні кредитувати такі великі підприємства як наше, - розповів гендиректор ГК Inkerman International (виробник вин - прим. ТАСС) Сергій Лебедєв. - І ми змушені вибирати з обмеженої кількості пропозицій. Але ми входимо в трійку найуспішніших і стабільно розвиваютчих підприємств Криму, наш акціонерний капітал прозорий, і ми володіємо достатньою кількістю майна, яке може виступити в якості забезпечення по кредиту, тому банки готові з нами співпрацювати на взаємовигідних умовах».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%