Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Національний Банк РК запустив додаток «НБК Online»

Вівторок, 22 листопада 2016 14:40

Експерти прокоментували додаток, яке днями запустив Національний Банк РК «НБК Online». Про це повідомляє NUR.KZ з посиланням на голову регулятора Данияра Акішева. За його словами, мобільний додаток призначений для оперативної взаємодії населення з Нацбанком з питань діяльності регулятора та захисту прав споживачів фінансових послуг.

Варто зазначити, що серед користувачів нового додаток будуть не тільки прості люди. Наприклад, економіст Astana best consulting group Арман Байганов планує завантажити новинку. За його словами, це дуже цікавий додаток.

«Звичайні люди рідко звертаються до Національного банку за роз'ясненнями. Це досить-таки консервативна організація, і якщо, завдяки «НБК Online», населення буде оперативно отримувати відповіді на свої питання безпосередньо від регулятора, то це буде говорити про більшу його відкритість. Я думаю, що найпопулярнішими будуть рубрики, що відповідають на питання кредитування, іпотеки, рефінансування кредитів і, звичайно, валютного регулювання», - розповів Байганов.

Подібної думки дотримується і директор громадського фонду «Центр аналізу суспільних проблем» РК Меруерт Махмутова. За її словами, у Національного банку кращий сайт серед держорганів. Він наповнений корисною інформацією. Створення мобільного застосування зробить його затребуваним не тільки серед фахівців.

«Тепер всі люди можуть з мобільного перевіряти курси валют, ознайомитися зі станом фінансового або страхового секторів, дізнатися останні новини і т.д., в залежності від своїх потреб», - сказала Махмутова.

На думку фінансового консультанта, економіста, члена «Асоціації економістів Казахстану» Расула Рисмамбетова, додаток буде цікаво як клієнтам БВУ - для порівняння послуг банків і відгуків на банківські послуги, так і для самого Нацбанку - для збору даних про якість роботи банків.

«На мій погляд, найцікавіший розділ буде - відгуки на роботу банків другого рівня. Крім того, і БВУ буде цікаво отримувати дані на роботу по своїх конкурентах. Таким чином, я бачу і монетизацію додатків через підписку на його фінансові інститути. Якщо така інформація буде доступна споживачам, це посилить конкуренцію між банками і в перспективі призведе до поліпшення послуг банків і оптимізації їх бізнес-моделей. Ще хотілося б побачити геопозиціонування в додатку. Та й сам я планую скачати «НБК Online» найближчим часом», - розповів Рисмамбетов.

Мобільний додаток «НБК Online» - це зручний, сучасний месенджер, за допомогою якого користувач може безпосередньо задати його питання регулятору. Крім питань, в Нацбанк можна звернутися зі своїми проблемами, пропозиціями та скаргами. Зручний та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс дає можливість кожному казахстанцеві виходити на зв'язок з Нацбанком. Крім того, користувачам завжди буде доступна найактуальніша інформація про результати торгів на фондовій біржі KASE, курсах валют, дані з фінансового ринку і багато іншого.

Сервіс «НБК Online» доступний в магазинах AppStore, PlayMarket, посилання для скачування розміщені на офіційному сайті Нацбанку і на його сторінках в соцмережах. Додаток доступний на казахській та російській мовах.

Після реєстрації користувачеві стають доступні такі розділи як: «Банкноти та монети», «Іпотечні кредити», «Обмінні операції», «Обслуговування в банках», «Платежі», «Робота банкоматів», «Інша». Крім цього, в додаток «НБК Online» також включена оновлювана стрічка новин фінансової сфери з опцією регулярної розсилки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%