Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Столтенберг порадив Росії «розслабитися» і прийняти розширення НАТО

П'ятниця, 25 листопада 2016 10:18

Росії слід змиритися з розширенням НАТО, усвідомивши, що це не провокація Заходу, а прагнення східноєвропейських країн приєднатися до альянсу, заявив у своїй лекції в Оксфордському університеті генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг - повідомляє Forbes.ru.

Столтенберг, який очолив НАТО 1 жовтня 2014 року, запевнив, що дії альянсу носять оборонний і пропорційний характер. «Ми не хочемо нової холодної війни і не шукаємо конфронтації з Росією», - підкреслив він.

Генсек Північноатлантичного альянсу визнав, що не може зрозуміти, чому Москва вбачає провокацію в розширенні НАТО за рахунок нових союзників в Центральній і Східній Європі. За його словами, це не НАТО розширюється на схід, а «Польща, Естонія, Литва, Латвія та Угорщина подали свої заявки на вступ». «Росії потрібно розслабитися і прийняти те, що її сусіди самі визначають свій шлях», - зазначив Столтенберг, нагадавши, що ні Москва, ні інші країни не має права вирішувати долю сусідніх держав.

Столтенберг обґрунтував заходи по посиленню НАТО в Східній Європі необхідністю «потужного стримування» Росії, так як це «кращий спосіб щоб уникнути війни».

Генсек НАТО нагадав студентам і викладачам Оксфорда, що всього кілька років тому у НАТО з Росією були тісні відносини. «Головна причина того, чому вони змінилися, - це Крим», - заявив Столтенберг. І розповів, що у відповідь блок НАТО збільшив свою військову присутність на сході, пославши чіткий сигнал про готовність захищати всіх своїх союзників проти того, що відбулося в Україні. Було крім того призупинено практичне співробітництво НАТО з Росією.

Але, зазначив Столтенберг, у НАТО все ще є з Москвою політичний діалог. «Я виніс один урок - з росіянами можливо вести переговори. Росія нікуди не зникне. Вона буде там, де вона є, і вона продовжить залишатися нашим найбільшим сусідом», - резюмував генсек НАТО.

2 листопада російський міністр оборони генерал армії Сергій Шойгу заявив, що Москва змушена вживати заходів у відповідь на нарощування наступального потенціалу НАТО на західних рубежах. Шойгу відзначив, що Північноатлантичний альянс продовжує спроби нав'язувати свою волю іншим країнам за допомогою економічного і політичного диктату, і військової сили. Крім того, ведеться відкрита інформаційна війна.

«Ці дії підривають стратегічну стабільність і змушують Росію вживати відповідних заходів оборонного характеру, в тому числі на Західному стратегічному напрямку», - підкреслив російський міністр оборони.

Міноборони Росії в жовтні 2016 року підтвердило розміщення в Калінінградській області ракетних комплексів «Іскандер».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%