Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чи врятує хімічна галузь казахстанську економіку?

Понеділок, 28 листопада 2016 15:03

В результаті першої п'ятирічки індустріалізації обсяг виробництва в хімічній промисловості РК виріс на 32%. За цей час введено в дію 39 нових виробництв і створено понад 4 тисяч робочих місць - повідомляє NUR.KZ.

Сучасні тенденції світової хімічної промисловості.

Низькі ціни на сировину змушують економіки багатьох країн, що розвиваються шукати інших драйверів серед галузей. І таким драйвером може стати хімічна промисловість.

Як відзначають експерти, тенденції у світовій хімічній промисловості перетворюють її в базову галузь сучасної економіки розвинених країн і країн, що розвиваються, і це дуже перспективно для Казахстану.

Світовий ринок хімічної продукції, за прогнозами експертів, до 2025 року виросте в 1,5 рази в основному за рахунок збільшення виробництва пестицидів та спеціалізованих полімерів.

Основними гравцями на ринку хімічної продукції залишаться країни, що розвиваються.

За підсумками 2015 року в Європі зростання обсягів виробництва склав лише 0,5%, в США виробництво збільшилося на 3,8%, в той час як в Індії зростання обсягів виробництва склав 7,4%, в Китаї - 6,9%.

У 2015 році хімічна промисловість Казахстану показала зростання як в грошовому, так і в натуральному вираженні. Обсяг виробництва за 2015 рік за оперативними даними склав 244,1 млрд. тенге, в фізичному обсязі виробництво зросло на 2,6%, що пов'язано з виходом на планові потужності підприємств, запущених в 2014 році, і запуском нових підприємств ТОВ «Talas Investment Company» (виробництво ціаніду натрію), ТОВ «СП СКЗ-Казатомпром» (сірчана кислота), ТОВ «Color International Тechnologies» (лакофарбова продукція), ТОВ «Хлопкопром Целюлоза» (карбоксиметилцелюлоза).

У Казахстані є все для побудови сучасної високо ефективної хімічної галузі.

У Казахстані розвиток проектів в хімічній і нафтохімічній галузях активізувався кілька років тому, коли постало питання про необхідність вироблення стратегічного бачення цього промислового сегменту.

У 2009 році Міністерство індустрії і нових технологій РК (МІНТ) привернуло компанію Nexant - визнаного експерта в галузі - для розробки майстер-плану, який був презентований в 2010 році. Він враховував глобальні тренди, наявні можливості та наш потенціал з глибокої переробки вуглеводневої сировини, який в сучасній хімічній промисловості органічного синтезу грає велику роль.

Але цей план був більше тактичним, концентрувався на вузькопрофільних завданнях, для вирішення поточних проблем існуючих підприємств і носив реактивний характер. Тому на його базі була розроблена програма з розвитку хімічної промисловості на 2010-2014 роки, яка спільно з програмою розвитку нафтогазопереробки, якою керує Міністерством нафти і газу, відбила пріоритети країни. Було сформовано чітке розуміння по основних групах: нафтогазохімія, неорганічні продукти, хімія для сільського господарства.

Сьогодні для планування другої п'ятирічки розвитку хімічної галузі створено Керівний комітет під керівництвом прем'єр-міністра країни. Відповідно до доручення президента країни, планування буде вестися із застосуванням кластерного підходу.

Будівельники казахстанської хімічної галузі.

Однією з компаній, яка внесла величезний внесок у розвиток казахстанської хімічної промисловості є ТОВ «Хімія і технологія». Компанія вже третій рік поспіль носить почесне звання «Лідера галузі» - золотий призер рейтингу в Казахстані.

Компанія займається торгівлею хімічними речовинами та продуктами від відомих світових виробників.

ТОВ «Хімія та технологія» забезпечує хімічними речовинами практично всі галузі казахстанської економіки. Адже споживачі продукції хімічної промисловості знаходяться у всіх сферах народного господарства.

Наприклад, видобувні підприємства потребують кислоти для обробки привибійної зони; збагачувальні комбінати використовують ряд хімічних реагентів в процесах флотації; машинобудування потребує пластичні маси, лаки, фарби; сільське господарство - мінеральні добрива, препарати для боротьби з шкідниками рослин; транспорт - мастильні матеріали, синтетичний каучук і т.д.

Хімічна та нафтохімічна промисловість стає джерелом сировини для виробництва товарів широкого споживання, особливо хімічних волокон і пластмас. Сучасне літакобудування, реактивна техніка, радіолокація, космічна техніка, ракетобудування теж немислимі без використання синтетичних матеріалів і нових видів синтезованого пального. У забезпеченні правильної «хімічної реакції» в галузі полягає головне завдання на сьогоднішній день.

Звичайно побудова повноцінної рентабельною хімічної галузі, здатної стати драйвером всієї економіки завдання непросте. Відчутні результати з'являться тільки після 2020 року, коли будуть запущені основні проекти.

Світовий досвід по запуску нових продуктів і виробництв показує, що необхідно 7-8 років для структурування, будівництва та виведення проекту на стійку роботу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%