Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Керрі відкинув дипломатію «відточених твітів»

Середа, 30 листопада 2016 09:01

Держсекретар піддав різкій критиці зовнішньополітичні підходи Трампа, не називаючи його по імені - повідомляє Голос Америки.

Держсекретар США Джон Керрі рішуче засудив підхід Дональда Трампа щодо розробки політичного курсу країни.

Глава американської дипломатії не згадав обраного президента на ім'я, але пообіцяв, що «не зникне тихо в ночі», коли нова адміністрація приступить до роботи.

«Дипломатія і суспільне життя мають на увазі, що ви повинні вміти прислухатися», - сказав Керрі, виступаючи перед представниками некомерційної організації «Жіноча зовнішньополітична група» (Women's Foreign Policy Group) у вашингтонському готелі.

За словами Керрі, для вирішення міжнародних проблем потрібна чесність, цілеспрямованість і впевненість, «а не гасла і короткі, відточені твіти», за допомогою яких можна робити вигляд, що ти намагаєшся розібратися зі складним характером сучасного світу.

В іншому випадку, попередив держсекретар, ми «не зможемо бути лідерами, оскільки нас не сприйматимуть серйозно».

Заява Керрі прозвучала напередодні ймовірного оголошення обраного президента Трампа про те, хто стане новим главою Держдепартаменту.

Серед потенційних кандидатів, чиї імена називаються частіше за інших, - кандидат в президенти від Республіканської партії на виборах 2012 року Мітт Ромні, екс-мер Нью-Йорка Руді Джуліані і відставний генерал Девід Петреус, який протягом короткого часу очолював ЦРУ.

Прихильники Трампа розглядають перемогу республіканського кандидата на президентських виборах в цьому році, як відмову від зовнішньої політики адміністрації Барака Обами, яку проводив Керрі і його попередниця Хілларі Клінтон, яка програла на виборах 8 листопада.

Керрі визнав глибокий розкол в американському суспільстві, який проявився на виборах цього року.

«Виникла серйозна невпевненість в політичній системі нашої країни, - сказав він. - Безліч людей - і республіканців і демократів - сьогодні вважають, що їхнє життя в Америці наповнюється страхом».

Керрі додав, що він також спостерігав цей страх «в усьому світі». Він назвав ізоляціонізм природним інстинктом, який існував протягом всієї американської історії, але заявив, що «було б нерозумно вважати, що ми можемо побудувати більш світле майбутнє, ховаючись від реального світу або обриваючи наші зв'язки з ним».

Керрі виступив проти того, щоб «відганяти дракона під назвою «торгівля», попередивши, що економічний ізоляціонізм є невірним шляхом, оскільки ніхто з лідерів в будь-якій політичній системі в 21-м столітті «не може відключити глобалізацію».

«Скажіть, як може зростати економіка США, якщо 95 відсотків покупців світу живуть в іншій країні?» - запитав він.

«Ми не зможемо вижити, якщо будемо країною, яка не бере до уваги факти», - сказав Керрі, приєднавшись до хору невдоволених частими заявами Трампа, на підтримку яких він не призводить достовірних даних.

У той же час Керрі висловив впевненість, що США з їх системою стримувань і противаг, вільною і незалежною пресою, активним і далекоглядним громадянським суспільством «знайдуть можливість зробити позитивний крок вперед». Однак він допустив, що в ході майбутніх «різких змін» можуть відбутися замети.

За словами Керрі, він готовий до цих змін.

«У найближчі роки у нас почнуться досить запеклі дебати, - сказав він. - І я не збираюся тихо зникнути в ночі».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%