Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані хочуть законодавчо заохочувати волонтерів

Середа, 30 листопада 2016 14:22

Мажиліс Парламенту Казахстану схвалив проект закону «Про волонтерську діяльність», передає кореспондент Tengrinews.kz.

«Проект закону встановлює неекономічні способи стимулювання і заохочення волонтерської діяльності, механізми матеріально-технічної підтримки волонтерів, а також організацій, що реалізують ефективні волонтерські програми та проекти в сфері соціального волонтерства», - повідомила депутат Мажилісу Гульнар Іксанова в ході пленарного засідання нижньої палати Парламенту.

Іксанова розповіла, що прийняття закону дозволить сформувати єдиний понятійний апарат по волонтерській діяльності, визначити принципи волонтерської діяльності; створити правові передумови для об'єднання громадських зусиль в організації добровільної волонтерської діяльності.

Крім того, він систематизує відносини, які вже склалися між волонтерами і держорганами. Необхідність розробки даного законопроекту, як зазначила парламентарій, обумовлена ​​тим, що в країні динамічно розвиваються різні види волонтерського руху, утворюються волонтерські організації. «З іншого боку, нормативно-правового регулювання цих питань практично не існує», - підкреслила Іксанова.

За її словами, в Казахстані існує понад 100 волонтерських організацій, десятки тисяч людей позиціонують себе як волонтери, добровольці, займаються благодійною діяльністю, і, власне, зараз формується культура волонтерства.

«За підсумками Саміту ОБСЄ, за підсумками Азіади була дана хороша оцінка діяльності волонтерів, і напередодні EXPO-2017 йде активна робота з підготовки волонтерських груп. Серед найбільш активних і великих мережевих організацій відзначаються Національна волонтерська мережа, Альянс волонтерів Казахстану, Скаутовское рух Казахстану. Таким чином, волонтерський рух існує. Більш того, в різних нормативних актах стихійно використовується термін «волонтер». Мова про державну молодіжну політику, державну службу, фізичну культуру і спорт, про організацію торговельної діяльності і так далі», - уточнила депутат.

Проект закону визначає наступні цілі волонтерської діяльності: надання допомоги фізичним особам, юридичним особам, соціальним групам; захист навколишнього середовища; формування громадянської позиції, самоорганізація, соціальна відповідальність, солідарність, взаємодопомога і милосердя в суспільстві.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%