Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Дефіцит довгих грошей зміцнює союз банкірів з малим підприємництвом

П'ятниця, 09 грудня 2016 14:45

Всього за 10 місяців частка кредитів компаніям з чисельністю до 100 чоловік в портфелі БВУ збільшилася з 16 до 23% (в абсолютному вираженні з 2 до 2,9 трильйонів тенге). Зростання популярності малого бізнесу в банківському середовищі - кон’юнктурні обставини. У цьому сегменті короткі терміни оборотності капіталу. На довгі кредитні позиції ресурси закінчуються - повідомляє ranking.kz.

undefined

Портфель строкових вкладів в БВУ, а це на сьогодні базове джерело фондування для кредитування, до позикового портфеля становить 90%. Наприкінці 2015 року цей показник був на рівні 81%. Для порівняння, в золотий вік банківської системи Казахстану - середина нульових - строкові вклади до кредитів становили менше 40%.

undefined

За галузевою структурою позик БВУ малим компаніям, також очевидний тренд зсуву в короткі видачі. Майже 39% всього портфеля сконцентровано на торгівлі (1,1 трильйон тенге). Інші сервісні напрямки консолідують ще 22% позик (639 млрд тенге). Втім, за рахунок держпрограм розвитку вдалося підвищити обсяги кредитної підтримки у пріоритетні сектори. Так обсяг позик малим компаніям, які працюють в промисловому секторі, збільшився до кінця 2015 року на 18% (до 380 мільярдів тенге), в будівництві на 46% (до 392 мільярдів тенге), в сільському господарстві в 2,4 рази (до 199 мільярдів тенге).

undefined

Кредитний ринок, як і економіка в цілому, проходить важкий період трансформації від великих вертикально інтегрованих бізнес-утворень до гнучких мобільних бізнесів. Тільки за останній рік в структурі основних фондів національної економіки частка малого бізнесу (компанії з чисельністю до 100 чоловік) збільшилася з 33% в 2014 до 43% в 2015. У той же час питома вага концентрації основних фондів у великих компаніях скоротився з 57 до 47 %.

undefined

Модернізація національної бізнес-середовища викликає інтерес у зарубіжного капіталу. За останні два місяці казахстанський оператор підтримки бізнесу, фонд Даму, привернув два великих транші від західних банків. У жовтні - 8,6 мільярда тенге від Європейського Банку Реконструкції та Розвитку для фінансування проектів жіночого бізнесу, а також проектів МСП. А в кінці листопада в Парижі Фонд Даму і Європейський інвестиційний банк підписали угоду на 200 мільйонів євро. Кошти будуть направлятися суб'єктам МСБ в національній валюті для розвитку зелених проектів: енергоефективність, відновлювані джерела енергії, екологічно чиста продукція.

undefined

Можливо інтерес західних фінансових інститутів до сучасних проектів казахстанських МСП підштовхне вітчизняні банки до кредитування технологічних виробничих стартапів і розвитку нових проектів. Поки частка кредитів спрямованих на формування основних фондів бізнесу (будівництво та реконструкція, придбання основних фондів) становить в портфелі БВУ всього 14,9%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%