Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Виборці на вихід: демократи закликають скасувати «непрямий» принцип обрання президента

П'ятниця, 09 грудня 2016 15:45

Американці хочуть змінити «застарілу» виборчу систему США. Демократи подали на розгляд конгресу проект відповідної резолюції, що закликає внести поправку до Конституції країни і скасувати непрямі вибори президента і віце-президента. У разі прийняття поправка дозволить вибирати главу держави шляхом всенародного голосування - без допомоги вибірників. RT розповідає про особливості американської виборчої системи і про вплив перемоги республіканця Дональда Трампа на появу такої ініціативи.

Пішли проти Джефферсона.

Сенатор від Демократичної партії США, член Департаменту юстиції Стів Коен пропонує скасувати інститут колегії вибірників і заснувати прямі вибори президента і віце-президента країни. Проект відповідної резолюції, що передбачає необхідність внесення поправок до Конституції США, демократ, представив на розгляд конгресу.

Встановлена ​​ще в 1787 році виборча система Америки застаріла і значно «відстає від світових прогресивних тенденцій», говориться в пояснювальній записці до проекту.

«Батьки-засновники американської держави створили систему виборщиків в епоху обмежених комунікацій і утрудненого обміну інформацією. Існування колегії вибірників було засновано на застарілій теорії, що громадяни таким чином мають можливість більше дізнатися про кандидатів від виборців свого штату», - йдеться в тексті документа.

Автори ініціативи нагадують, що «з розвитком мас-медіа та інтернету інформація про кандидатів в президенти і віце-президенти Америки стала доступна всім громадянам країни незалежно від їх місця проживання».

Демократи посилаються на слова автора Декларації незалежності США Томаса Джефферсона, який вважав, що «закони повинні йти рука об руку з прогресом людського розуму». Як наголошується в пояснювальній записці до проекту, виборча система повинна відповідати освіченому і розвиненому американському суспільству, значно змінивши своє світосприйняття з часів, коли була заснована існуюча система.

Таким чином за допомогою поправок до американської Конституції демократи пропонують змінити дворівневу виборчу систему США на пряме всенародне голосування, що враховує голос кожного виборця.

«Президент і віце-президент повинні обиратися всіма американцями з усіх штатів і округів, на які поширюється влада уряду США. Кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів повинен бути обраний. Місце, час і спосіб проведення таких виборів будуть визначатися Конгресом», - говорить проект резолюції.

Зараз процедура виборів президента за допомогою системи вибірників описана в статті II Конституції США. У цьому ж пункті міститься інформація про обрання віце-президента країни, який також вибирається одночасно з лідером США. Поправки, які пропонує сенатор від демократів, повинні бути внесені в цю статтю.

Відзначимо, що остання поправка до американської Конституції була прийнята в 1992 році і стосувалася зміни палати сенаторів.

Непряме голосування.

Зараз за законом американці вибирають свого президента «непрямим шляхом», і остаточне рішення про главу держави приймають уповноважені в кожному штаті особи, яких обирає партія, що отримала більшість голосів виборців в тому чи іншому штаті.

Делегати (виборщики) приймають остаточне рішення про президента країни на засіданні Колегії через 41 день після загальнодержавних виборів.

У кожному штаті партії вибирають встановлену згідно з останнім переписом населення кількість вибірників, однак навіть самий малонаселений штат не може представляти менше трьох вибірників.

Таким чином, голоси американських виборців нерівноцінні. Зокрема, голоси жителів маленьких штатів мають значно більшу вагу, ніж їх співгромадян з густонаселених штатів. Так наприклад, згідно з місцевими ЗМІ, голос одного жителя Вайомінгу дорівнює приблизно 3,5 голосам каліфорнійців.

Колегія вибірників складається з 538 осіб: 100 сенаторів (по два сенатори від кожного з 50 штатів), 435 вибірників, які представляють усі виборчі округи в кожному штаті, а також три особи, делегованих федеральним округом Колумбія (Вашингтон).

На засіданні Колегії виборщики традиційно виявляють волю жителів свого штату, однак Конституція США ніяк не зобов'язує до цього. Отже, делегати можуть проголосувати відмінно від своїх виборців і не понесуть за нехтування волею народу ніякої відповідальності, за винятком штрафу в максимум $ 1 тис., передбаченого законами лише 26 штатів.

Архаїчно, недемократично, складно.

Така виборча система існує в США ще з XVIII століття, коли формувалася державність Сполучених Штатів.

Інститут Колегії вибірників встановили батьки-засновники США в 1787 році, пояснивши це багатьма причинами: в той час була відсутня система комунікацій, не було загальнонаціональних ЗМІ, в силу чого виборці могли дізнатися про кандидата в президенти тільки від представників свого штату на державному рівні (виборців) , крім того, малонаселені регіони побоювалися того, що великі штати будуть просувати своїх кандидатів.

Ініціатива змінити існуючий в США виборчий принцип висувалася американцями ще 1816 року, коли сенатор від демократично-республіканської партії Абнер Лакок запропонував конгресу змінити принцип президентських виборів.

У 1969 році Нью-Йоркська асоціація адвокатів запропонувала застосувати прямі вибори президента і віце-президента Сполучених Штатів.

Потім в 1992 році Федеральний комітет із законотворчості виявив своє бажання вдосконалити виборний принцип, скасувавши дворівневу виборчу систему.

Згідно офіційної пропозиції, до такої ініціативи комітет спонукали вибори 1992 року, коли президентом країни був обраний демократ Білл Клінтон.

«У цьому році новообраний президент Білл Клінтон отримав 43% голосів виборців, і 69% голосів вибірників, а незалежний кандидат Росс Перо отримав цілих 20% голосів американців і жодного голосу виборців, - писали сенатори в зверненні до конгресу. - Очевидно, що результати виборів можуть відхилятися від результатів всенародного голосування на 20%, що є зневагою волі американців».

В силу цього творці пропозиції ще в 1992 році вважали свою виборчу систему «архаїчною, недемократичною і надмірно складною».

Трамп без вибірників.

19 грудня цього року має відбутися засідання колегії вибірників, на якому буде прийнято остаточне рішення про президента Сполучених Штатів на наступні чотири роки.

Відзначимо, що Дональд Трамп, який отримав перемогу на виборах 8 листопада, на думку американських ЗМІ, в прямому голосуванні все ж поступався своїй суперниці Хілларі Клінтон, однак республіканець сам висловлював своє невдоволення існуючою в США двоступеневою виборчою системою. Крім того, Трамп упевнений, що пряме голосування не завадило б йому здобути перемогу на виборах.

«Я не любитель виборчої системи з використанням колегії вибірників і вважав би за краще всенародне голосування. Думаю, ми виступили б так само», - заявив раніше обраний президент, який отримав 290 з 538 голосів вибірників.

Без змін.

За словами директора Інституту стратегічних досліджень та прогнозів РУДН Микити Данюка, принципи виборчого процесу в Америці не в повній мірі справедливі по відношенню до рядового виборця, однак глобальної зміни основ виборчої системи в Америці так і не відбудеться.

«Звичайно, виборча система в США недосконала і в якійсь мірі несправедлива по відношенню до простого населення Америки, - вважає політолог. - Але тим не менше, її існування до справжнього моменту показує її стійкість конкретно в цій країні. Тому навряд чи конгрес піде на глобальну зміну принципів голосування».

Така ініціатива конгресменів, впевнений політолог, обґрунтовується не тільки невдоволенням існуючої виборчої системи, але і продовженням інформаційної війни проти обраного президента - в першу чергу з боку демократів.

«Ця ініціатива пов'язана з тим, що певні політичні фігури намагаються дискредитувати перемогу Дональда Трампа на президентських виборах, натякаючи на нелегітимність всього виборчого процесу», - вважає Данюк.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%