Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Фінансування Далекого Сходу в 2017-2019 рр. перевищить 51 млрд рублів

Вівторок, 13 грудня 2016 10:45

У 2017 році буде виділено 15,4 мільярда рублів, в 2018 році - 17,1 млрд рублів, в 2019 - ще 18,6 млрд рублів.

Обсяг фінансування регіонів Далекого Сходу в найближчі три роки складе понад 50 млрд рублів, повідомив ТАСС заступник міністра РФ з розвитку Далекого Сходу Артур Ніязметов.

«У процесі підготовки бюджету на 2017-2019 роки обсяг фінансування Далекого Сходу був збільшений в порівнянні з попередніми роками. З кожним роком виділяється все більше коштів для територій випереджаючого розвитку (ТВР) і підтримки інвестиційних проектів. Якщо в перший, 2015 рік, була сума 3,2 млрд рублів, то в поточному році лише на інвестиційні проекти - 11,3 млрд рублів і ще 4 млрд рублів на ТВР, в наступному році - сукупно 15,4 мільярда рублів, в 2018 році - 17,1 млрд рублів, в 2019 - 18,6 млрд рублів», - сказав Ніязметов.

Він зазначив, що в даному випадку мова йде тільки про ту частину, яку фінансує Мінсхідрозвиток в рамках держпрограми розвитку Далекого Сходу з використанням спеціальних інструментів підтримки бізнесу і залучення інвестицій.

Хотілося б більше.

Тим часом, згідно з паспортом оновленої редакції програми соціально-економічного розвитку Далекого Сходу і Байкальського регіону до 2025 року на 2017 рік, спочатку було передбачено федеральне фінансування регіону в обсязі 66,95 млрд руб. З них 21,44 мільярда рублів планувалося направити на проекти, що реалізуються в Примор'ї, 27,67 мільярда рублів - на створення інфраструктури далекосхідних територій випереджаючого розвитку (ТВР).

«Щорічно по паспорту державна програма (передбачає виділення з федерального бюджету - прим. ТАСС) 65-74 млрд рублів. Сьогодні ми бачимо цифру на 2017 рік - 17 млрд рублів. Звичайно, це мало», - повідомив ТАСС голова комітету Держдуми з регіональної політики та проблем Півночі і Далекого Сходу Микола Харитонов.

При цьому він зазначив, що частково різницю між запланованими і фактичними дотаціями федерального бюджету можна відшкодувати за допомогою включення в ряд інших держпрограм розділів про випереджаючий розвиток Далекого Сходу. Відповідна постанова була підписана президентом РФ Володимиром Путіним в листопаді.

«Це, в принципі, допоможе розвитку, трохи кількість грошей збільшить, але треба ж дивитися, щоб регіон міг освоїти ці гроші. Ми ж не повеземо туди техніку будувати будинки, дитячі садки», - сказав депутат.

Збільшення незважаючи на зниження.

Тим часом, незважаючи на зниження планових показників обсягу федерального фінансування, бюджетні інвестиції в Далекий Схід в наступні три роки будуть зростати. Почасти це станеться через те, що влітку 2016 року в оновлену редакцію програми розвитку ТВР Далекого Сходу і Байкальського регіону були включені вільний порт Владивосток. Частково - завдяки отриманню дозволу на фінансування Далекого Сходу через інші державні програми.

«До 31 березня 2017 року 27 держпрограм за дорученням президента Росії Путіна і уряду Російської Федерації повинні бути сформовані спеціальні далекосхідні підпрограми, орієнтовані на специфічні проблеми Далекого Сходу і потреби його жителів. Перш за все, це держпрограми соціального спрямування в сфері охорони здоров'я, житлового будівництва, транспортної та соціальної інфраструктури. «Далекосхідні» розділи будуть включати в себе спеціальні заходи і цільові показники саме для Далекого Сходу, з урахуванням його складної специфіки», - повідомили ТАСС в Мінсхідрозвитку.

Виконавча і законодавча влада впевнена, що це рішення також дозволить збільшити ефективність виконання завдань, передбачених держпрограмою.

«У постанові уряду Росії нормативно визначено поняття випереджаючого розвитку Далекого Сходу. Це, в першу чергу, досягнення показників за всіма напрямками вище середньоросійського рівня. Плюс відповідальність за їх виконання стане персональною і вимірної. Безумовно, за цим піде і необхідне збільшення фінансування», - сказав Ніязметов.

«Рішення про виділення «далекосхідних розділів» в держпрограмах дозволяє не тільки побачити, на які об'єкти і в які далекосхідні регіони будуть спрямовані бюджетні кошти, але, найголовніше, дозволить посилити контроль, в тому числі парламентський, за ефективністю використання коштів федерального бюджету», - впевнений Харитонов.

Від відставання до випереджаючого розвитку.

На його думку, «обсяг фінансування за конкретними напрямами повинен розраховуватися таким чином, щоб не просто заповнити відставання, а забезпечувати випереджальний розвиток, зміцнення людського капіталу далекосхідних територій».

Так, додатковий приплив федеральних інвестицій в Далекий Схід може сприяти швидкому вирівнюванню далекосхідних тарифів на електроенергію із середньоросійськими, вважає спікер Законодавчих зборів Колими Сергій Абрамов.

«Створення так званих «далекосхідних розділів» в майже 30 державних програмах може значно вплинути на прискорений розвиток суб'єктів Далекого Сходу. Так, одним з пріоритетів в цьому є залучення в регіон додаткових інвестицій. Це стане можливим після ухвалення законопроекту, спрямованого на приведення енерготарифів в Далекосхідному федеральному окрузі до загальноросійського рівня. Даний проект закону вже розглянуто Держдумою в першому читанні. Упевнений, що з наступного року підприємства стануть платити менше», - сказав Абрамов.

«Це дозволить їм направляти більше коштів на розширення наявних і створення нових виробництв в сфері надро- і природокористування. Новий поштовх до розвитку також отримає малий і середній бізнес, з'явиться більше можливостей для самозайнятості населення», - додав він.

Пріоритизація Далекого Сходу дозволить вивести макрорегіон до середньоросійського рівня і за обсягом федеральних інвестицій, упевнений член Ради Федерації по федеративного устрою, регіональної політики, місцевого самоврядування та справах Півночі, представник від виконавчого органу державної влади Магаданської області Анатолій Широков.

«До цього витрати бюджетних коштів на Далекий Схід з федерального бюджету розчинялися у витратах на всю країну, часто макрорегіон фінансувався за залишковим принципом. Якщо ж подивитися зміст багатьох федеральних програм ще два або три роки тому, то стає помітно, що чим далі на схід, тим нижче була бюджетна забезпеченість в рамках кожної держпрограми на одну людину. Сьогодні цей дисбаланс, завдяки пріоритезації, вирівнюється», - сказав Широков, додавши, що Далекому Сходу в сформованих економічних умовах виділена «безпрецедентна сума коштів», що дасть імпульс розвитку регіону.

Спорт і освіта.

Як повідомили ТАСС в Мінсхідрозвиток, механізми пріоритетного розвитку Далекого Сходу вже реалізовані в спорті та освіті. Так, в рамках держпрограми розвитку фізкультури і спорту на Далекому Сході передбачено будівництво 12 фізкультурно-оздоровчих комплексів, льодового катка, стадіону на 500 місць, критого легкоатлетичного манежу та тренувального комплексу. Також розпочато реконструкцію стадіону в приморському місті Великий Камінь і будівництво спортзалів в малих населених пунктах Якутії, закуплено обладнання для чотирьох спортивних шкіл в Приморському та Хабаровському краях, а також на Сахаліні.

«У ФЦП розвитку освіти на 2016-2020 рр. на програму розвитку всеросійського дитячого центру «Океан» передбачено 5 млрд рублів. Відповідно до затвердженого плану комплексного розвитку Комсомольська-на-Амурі почалося створення міжрегіонального центру професійних компетенцій, яке завершиться в 2017 році», - сказали у відомстві.

Крім того, в поточному році Хабаровському краю надана субсидія з метою створення дитячого технопарку на 56 млн рублів. З випередженням почнеться фінансування в Комсомольську-на-Амурі інженерної школи: кошти в 57 млн ​​рублів були передбачені в поправках до федерального бюджету 2016 року.

Від держпрограми до закону.

Харитонов висловив упевненість, що розвивати Далекий Схід треба не в рамках держпрограм, а в рамках спеціального закону.

«І в минулому скликанні наш комітет наполягав на прийнятті закону про розвиток Далекого Сходу і Забайкалля, тому що держпрограма і закон - це дві різні речі. Закон зобов'язує виконання всіх узятих зобов'язань перед урядом, президентом, федеральними зборами. Закон - це зовсім інше ставлення і розуміння. А держпрограму можна скорегувати, зменшити, урізати, підрізати і обов'язково знайти пояснення», - пояснив депутат.

Незважаючи на відсутність спеціального закону, створені механізми розвитку Далекого Сходу на даний момент дозволили залучити в регіон 1,365 трлн рублів інвестицій, з яких 1,279 трлн рублів - приватні. В регіоні створено 13 ТВР, почав роботу вільний порт Владивосток. Тринадцять інвестиційних проектів із загальним обсягом інвестицій в 326 мільярдів рублів отримали державну інфраструктурну підтримку - в 2015-2016 роках розмір держсубсидій склав близько 12 млрд рублів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%