Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Медведєв: Росія реалізувала свої цілі тисячоліття щодо зниження материнської та дитячої смертності

Вівторок, 13 грудня 2016 13:15

Глава кабміну при цьому зажадав від губернаторів «прискоритися» і більше не допускати затримок з будівництвом перинатальних центрів - повідомляє ТАСС.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв задоволений показниками щодо зниження материнської та дитячої смертності в країні.

«Нам вдалося досягти цілей тисячоліття (цілі, сформульовані ООН 2000 року) за такими найважливішими показниками як зниження материнської та дитячої смертності», - констатував глава кабміну на нараді з охорони материнства і дитинства. Він зазначив, що «за останні 25 років, з 1990 року, показник материнської смертності в нашій країні знизився більш ніж на три чверті, зараз він становить трохи більше десяти випадків на 100 тисяч народжених дітей». «За весь цей час смертність дітей у віці до п'яти років знизилася практично на дві третини, рівень дитячої смертності за результатами минулого року склав 6,5 випадку на тисячу народжених живими», - сказав голова уряду.

«За підсумками десяти місяців цього року цифра виглядає ще краще - цей показник (дитячої смертності) становить приблизно 5,9», - підкреслив Медведєв. За його словами, «найголовніше, що за цими сухими цифрами - тисячі дітей і жінок, яким була надана медична допомога».

Голова уряду, який десять років тому курирував виконання національних проектів, нагадав, що в той час в Росії не було сучасних перинатальних центрів, а «зараз ця програма реалізована практично у всій країні». Він звернув увагу на те, що клініки оснащені сучасним обладнанням, причому, здебільшого, вітчизняним. «Це не якесь заміщення не надто вдале, а саме абсолютно конкурентоспроможне», - сказав він.

Голова уряду привітав росіян з Днем Конституції. «За Конституцією Росія є соціальною державою, це в тому числі стосується охорони здоров'я, життя людей, турботи про материнство і дитинство, тому все це є прямим обов'язком держави», - підкреслив він.

«Прискоритися» з будівництвом.

Також прем'єр зажадав від губернаторів «прискоритися з будівництвом сучасних перинатальних центрів» і надалі не допускати відставань від графіка.

«За останні роки ми побудували 35 (сучасних перинатальних) центрів, ця робота триває, (хоча) ми планували її завершити до кінця цього року», - сказав голова уряду. За його даними, зараз будуються 32 перинатальних центри, «але ця робота завершується не у всіх регіонах». «Є об'єктивні причини, але є і не цілком об'єктивні причини», - вказав глава кабміну.

«Було прийнято рішення перенести терміни на наступний рік, заплановані на перинатальні центри кошти з бюджету Федерального фонду обов'язкового медичного страхування виділені, але потрібно прискоритися, діяти швидше, не допускати подальших затримок», - звернувся Медведєв до глав регіонів.

«На жаль, у нас була така стадія будівництва різних установ - медичних, шкіл, дитячих садів, - коли намагалися зробити ексклюзивні об'єкти, вони, може бути, прекрасні, але вони дуже дорогі, і замість кількох таких об'єктів з'являвся один», - визнав Медведєв. Тепер, за його оцінкою, медичні об'єкти стали будуватися більш розумно. «Мені здається, що типові рішення в області медичного проектування, проектування медичних установ, проектування шкіл, дитячих садів дуже важливі, тому курс на підтримку типових рішень ми обов'язково продовжимо», - запевнив він.

Кошти на будівництво.

Уряд може вилучити кошти на створення перинатальних центрів у регіонах, які затягують їх будівництво, заявив Медведєв.

«Більше нічого переносити не будемо, хочу, щоб всі губернатори особисто цим питанням займалися, гроші на цю програму виділено дуже немаленькі, треба все зробити, тим більше це стосується життя і здоров'я наших громадян. Ми з вами розуміємо, наскільки важливим є будівництво перинатальних центрів в кожному регіоні. Якщо в терміни не укладетеся, то доведеться гроші забрати. Будете самі потім гроші шукати», - сказав Медведєв, коментуючи затримку будівництва перинатальних центрів в ряді регіонів РФ.

Медведєв нагадав, що з 2008 по 2015 рік було побудовано 25 перинатальних центрів. На думку голови уряду, «зараз є всі можливості, щоб будівництво цих центрів довести до кінця і відкрити для пацієнтів».

Глава кабміну додав, що охорона материнства і дитинства є одним із пріоритетних проектів, на його виконання «встановлені не маленькі гроші - близько 25 млрд рублів з регіональних бюджетів і близько 45 млрд рублів - з бюджету Федерального фонду обов'язкового медичного страхування». «Це найдорожчий проект з існуючих сьогодні, які реалізуються в сфері охорони здоров'я, від його успіху залежить і демографічна ситуація, і майбутнє наших дітей», - заявив голова уряду.

Механізм фінансування.

Медведєв повідомив, що з 2017 року зміниться механізм фінансування високотехнологічної медичної допомоги, яка не входить в систему обов'язкового медичного страхування. Як повідомив глава кабміну, гроші на неї будуть безпосередньо виділятися одержувачам.

«Хочу проінформувати про документ, який я недавно підписав, він спрямований на вдосконалення механізму надання високотехнологічного лікування», - сказав голова уряду на нараді з охорони материнства і дитинства.

Медведєв уточнив, що «з наступного року змінюються правила фінансового забезпечення високотехнологічної медичної допомоги, яка не включена в базову систему обов'язкового медичного страхування». «Кошти Фонду обов'язкового медичного страхування на надання такої допомоги будуть направлятися безпосередньо федеральним державним установам, тобто, не через бюджет, як це робилося раніше, а безпосередньо відповідним бюджетоотримувачам», - сказав він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%