Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЗМІ: Японія допускає можливість розміщення на двох островах Курил американських баз

Середа, 14 грудня 2016 11:45

Урядовці вважають, що якщо острова Курили знаходитимуться під суверенітетом Японії, на них буде поширюватися договір безпеки між Японією і США - повідомляє РІА Новини України.

Секретар Національної ради безпеки Японії Сетаро Яти на зустрічі зі своїм російським колегою Миколою Патрушевим у листопаді, відповідаючи на питання російської сторони, не виключив можливість розміщення на двох островах південних Курил американських військових баз, з посиланням на численні джерела повідомила газета «Асахі».

«Оптимізм Японії (щодо досягнення прогресу з територіального питання - ред.), починаючи з листопада, став слабшати. На початку листопада приїхав в Москву секретар Національної ради безпеки Японії Сетаро Яти і зустрівся з секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим. Як повідомили численні урядові джерела, Патрушев запитав, «чи будуть розміщені на островах американські бази» в разі передачі Японії двох островів, як це прописано у Спільній декларації (1956 року - ред.). Яті відповів: «Така можливість є», - повідомило видання.

Раніше прес-служба апарату СБ РФ повідомляла, що на зустрічі Патрушева і Яти в Москві 9 листопада розглядалися питання регіональної і міжнародної безпеки, при цьому окрему увагу було приділено «основним викликам і загрозам у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, а також російсько-японській співпраці в сфері безпеки».

Газета також наводить думку інших урядовців, які вважають, що «така відповідь сама собою зрозуміла», так як якщо острова будуть перебувати під суверенітетом Японії, на них буде поширюватися договір безпеки між Японією і США.

Саме з цим пов'язують зниження градуса очікувань прогресу в переговорах з територіального питання у японського прем'єр-міністра Сіндзо Абе, особливо чітко це проявилося на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним в Лімі в кінці листопада. Абе, до цього не приховував свого оптимізму з приводу того, що під час візиту Путіна до Японії буде хоча б позначений курс на вирішення питання, після саміту в Перу заявив, що «досягнення відразу великого кроку неможливо», «головне - просуватися крок за кроком», «за одну зустріч неможливо вирішити проблему, яку не могли вирішити 70 років».

У вівторок президент РФ Володимир Путін заявив в інтерв'ю японській телекомпанії Nippon TV (NTV), що спроби «з першого кроку» говорити про японський суверенітет на південних Курильських островах Росії закривають подальше обговорення питання. «Ви поставили питання про те, що господарська діяльність може розвиватися на островах (південних Курилах), суверенітет над якими буде здійснювати Японія. Якщо це так буде з першого кроку, то другого кроку не потрібно. Тому що питання можна вважати закритим. Тому що ми так не домовлялися», - заявив Путін.

Відносини Росії і Японії довгі роки затьмарює відсутність мирного договору. Японія претендує на острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року. Повернення островів Токіо поставив умовою укладення мирного договору з Росією, який після закінчення Другої світової війни так і не був підписаний. Позиція Москви в тому, що південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни, і російський суверенітет над ними має відповідне міжнародно-правове оформлення. За Спільної декларації 1956 року розглядалася передача Японії Хабомаї та Шикотану після укладення мирного договору, а доля Кунашир і Ітурупу не зачіпали.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%