Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Назарбаєв перерахував сім глобальних тріумфів Казахстану

Четвер, 15 грудня 2016 11:45

Президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв розповів про сім глобальних тріумфів незалежності країни, які були відзначені авторитетними світовими експертами. Про це Глава держави розповів в ході урочистих зборів в Астані на честь 25-річчя незалежності країни, передає кореспондент Today.kz.

«Перше. Це наше головне досягнення: ми створили Незалежний Казахстан - держава, якого неї було на карті світу. На міжнародному рівні затверджені державні кордони, створена ефективна система держуправління, що діє на основі нашої Конституції. У нас сучасні збройні сили, правоохоронна система. Казахстан сьогодні - авторитетний відповідальний партнер з усіх питань співробітництва», - почав Президент.

Другим тріумфом, за словами Назарбаєва, є те, що Казахстан, на думку провідних світових експертів, дав новий яскравий приклад казахстанського економічного дива.

«Лауреат Нобелівської премії з економіки пан Фінн Кюдланд підкреслює, що Казахстан є однією з найбільш швидко розвиваючих країн світу - темпи розвитку країни вражають. У 2012 році ми увійшли в число 50 найбільш конкурентоспроможних економік світу. За роки незалежності наша економіка виросла більш, ніж в 20 разів. З 1999 року по 2016 роки наша економіка безперервно щороку зростає. 17 років з 25 - стабільне зростання щороку. За експертними прогнозами, Казахстан в найближчі 10-20 років буде входити в число країн-лідерів по зростанню економіки», - розповів Глава держави.

Президент зазначив, що «суть казахстанського економічного дива, про який все частіше говорять в світі, набагато глибший».

«По-перше, успішно працює новий зростаючий клас власників і підприємців. В країні майже 1,3 мільйона підприємницьких структур. Вони виробляють близько третини всього національного багатства. За рейтингом Світового банку Doing Business, Казахстан всього за один рік зробив ривок з 51-го на 35-е місце. По-друге, створили ефективну модель економіки. У нас не було єдиної системи комунікацій, виробництва, транспорту, електропередач - ми створили це за роки незалежності. Автомобільні, залізні дороги були прокладені так, що вони безпосередньо не пов'язували куточки нашої величезної країни, а все паралельно йшли на північ. Зараз з реалізацією програми «Нурли жол - Світлий шлях», ми завершуємо створення єдиної транспортної системи. Ми будуємо її як нову артерію глобального транспортного маршруту», - зазначив Президент.

Назарбаєв нагадав, що прокладені тисячі кілометрів автомобільних доріг, близько трьох тисяч кілометрів залізничних шляхів.

«По-третє, на початку 90-х ми майже нічого не експортували. Сьогодні Казахстан експортує 2500 найменувань в 119 країн світу. Наш експорт становить близько 50 мільярдів доларів. Ми стали глобальною зерновою житницею. Ми реалізуємо вже другу індустріальну п'ятирічку. Всього побудовано понад одну тисячу нових виробництв. Ніколи раніше не було на нашій землі виробництва автомобілів, локомотивів, вагонів, вертольотів і багато чого іншого. Сьогодні я скажу, що освоєно в країні 500 абсолютно нових видів продукції, які Казахстан ніколи не випускав», - повідомив Глава держави.

По-четверте, за словами Президента, на благо народу працює більше 265 мільярдів доларів США іноземних інвестицій.

«З моменту введення в 1993 році тенге у нас спостерігався постійний чистий приплив прямих іноземних інвестицій протягом 23 років. Щороку приходили інвестиції. Це само по собі добре, але це є ознакою глобального довіри світового бізнесу нашій країні, - підкреслив Назарбаєв. - У найскладніші роки до нас прийшли найбільші транснаціональні компанії-інвестори, як British Petroleum, Shell, Exxon Mobil, Chevron, Agip, General Motors, General Electric, Mittal, Samsung і багато інших. Тисячі таких компаній працюють в Казахстані. Вдячний всім інвесторам і друзям Казахстану, які принесли не тільки кошти, а й технологію і науку, вчили наших громадян працювати на сучасному рівні».

Говорячи про іноземні інвестиції, Президент привітав «казахстанців і всіх друзів, із запуском ще одного проекту століття - запуском Кашагана».

«Це стало самою грандіозною подією за останні 50 років в сфері світової енергетики. Це нова перемога країни. Особливо символічно, що це в рік 25-річчя нашої незалежності», - зазначив Глава держави.

Нурсултан Назарбаєв розповів про те, що казахстанці «сформували модель світу і згоди, унікальну модель».

«Народжена загальнонародною волею Асамблея народу Казахстану зібрала під своїм крилом всі етноси, які після розвалу колишнього Радянського Союзу виявилися ніде. Чи не знали куди їхати. Тому що багато було тих, хто приїжджав сюди - для військових цілей, для підняття цілини, переселенці, вимушені переселенці, ті, які були депортовані», - сказав Президент.

Глава держави окремо відзначив перенесення столиці Казахстану.

«Ми створили нашу перлину - нашу нову столицю Астану. Символічно, що мільйонний житель столиці народився саме в цьому ювілейному році. Привітаємо цього малюка, побажаємо йому щастя і здоров'я міцного. У важкі 90-ті роки Астана дала крила народу і надію, навчила перемагати. Скільки було поневірянь, часи були лихі. Не вистачало всього, не платили зарплату і пенсії. Незважаючи ні на що, ми все здолали і побудували нашу столицю. Ми зробимо все, щоб вона стала одним з вічних міст світу, бо Астана - це святиня нашої незалежності», - підкреслив Назарбаєв.

По-п'яте, за словами Президента Казахстану, «завдяки економічному чуду, говорять не ми, а світові експерти - ми забезпечили реальне зростання добробуту нашого народу».

«У 1996 році 35 відсотків населення Казахстану знаходилося за межею бідності, фактично жебраки. За роки незалежності частка населення, що живе за межею бідності, скоротилася в 12,5 рази, 2,5 відсотка тільки. Найрозвиненіші країни не мають такого показника. У нас в 2,6 рази скорочено безробіття. За останню п'ятирічку, ми щороку створюємо 270 тисяч нових робочих місць», - зазначив Глава держави.

За останні півтора десятиліття, нагадав Назарбаєв, зарплати і пенсії виросли більше, ніж в 10 разів.

«Ми завжди приділяли увагу соціальній сфері. Соціальні витрати за 25 років зросли з 26 мільйонів до 4,8 трильйона тенге, як порахували тільки що, в 80 тисяч разів. Це 46 відсотків від бюджету країни. І цю роботу ми будемо продовжувати», - сказав Президент.

Шостим глобальним тріумфом країни, за словами Глави держави, Казахстан став ініціатором інтеграції нової моделі.

«20 років я наполегливо домагався реалізації ідеї, Євразійської інтеграції, про яку говорилося ще в 1994 році минулого століття. Сьогодні разом з Вірменією, Білоруссю, Киргизстаном і Росією створили Євразійський економічний союз. Десятки держав світу бажають співпрацювати з ЄАЕС. У тому числі створення зон вільної торгівлі. Серед цих держав не думайте, що якісь. Я був в Південній Кореї, ця країна хоче, Ізраїль теж хоче. Інтеграція, це дружба, довіра і стабільність в регіоні. Всі вони створювалися за участю або з ініціативи Казахстану. Тому я запрошую всі країни Євразії до тісної співпраці і партнерствпа», - зазначив Президент.

Сьомим глобальним досягненням країни Глава держави назвав те, що сьогодні провідні світові політики, міжнародні експерти визнають Казахстан лідером глобального антиядерного руху і послідовником миротворчості.

«Новий генеральний секретар ООН пан Антоніу Гутерріш був в Казахстані і підкреслив, що саме Казахстан, володіючи солідними традиціями посередництва і діалогу, допоможе ООН з мінімізацією світової напруженості, побудовою мостів світової арени. З першого дня незалежності з Казахстану виходять ідеї, які підхоплює весь світ. На зорі незалежності ми, відмовившись від ядерного арсеналу, закрили Семипалатинський ядерний полігон. Сьогодні пам'ятна дата, пов'язана з цією подією, відзначається в усьому світі», - резюмував Нурсултан Назарбаєв.

Урочисті збори на честь 25-річчя незалежності Казахстану.

Нагадаємо, 15 грудня на урочистому зібранні в честь 25-річчя незалежності країни Президент Нурсултан Назарбаєв привітав громадян Казахстану зі святом. Глава держави згадав про тих, хто виїхав з країни в роки становлення республіки, зазначивши, що це був серйозний удар для економіки, і подякував казахстанцям, які внесли вклад в розвиток Казахстану. Назарбаєв зачитав уривки з листів, які він отримав від співгромадян, і розповів присутнім про два листа від фермера з Північно-Казахстанської області, які прийшли з різницею в 25 років. У цих листах простежується розвиток країни. Глава держави зазначив, що казахстанці своєю працею створили економіку країни, і підкреслив, що у казахстанських бізнесменів не було батьків-олігархів. Президент повідомив про те, що в 2017 році розмір пенсій і дитячої допомоги збільшиться на 20 відсотків. Під час свого виступу Назарбаєв заявив про необхідність перерозподілу повноважень між Президентом, парламентом і урядом, а також про можливості внесення відповідних змін до Конституції Казахстану. Особливо Глава держави відзначив нову столицю республіки - за словами Президента РК, Астана стане мегаполісом з трьохмільйонним населенням. Виступаючи з вітальною промовою, Назарбаєв назвав основні зовнішньополітичні пріоритети Казахстану, а також повторив слова, сказані ним 24 роки тому.

«Ніхто за нас не перетворює Казахстан, не доб'ється для нього місця в світовому співтоваристві, не підніме стандарти нашого життя. «Ніхто крім нас!». Ці слова залишаться актуальними, і я їх повторюю», - сказав Нурсултан Назарбаєв.

Глава держави зазначив, що в найближчі 15-20 років зміняться всі сфери діяльності людей і розповів про те, що на зміну пануючому суспільного устрою приходять абсолютно нові моделі розвитку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%