Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Рейтинг схвалення Путіна виріс до 86%

Четвер, 15 грудня 2016 12:45

За даними ВЦВГД, виросли оцінки роботи уряду, Дмитра Медведєва, Держдуми і Ради Федерації, найбільше схвалення діяльності отримали армія, РПЦ і ЗМІ - повідомляє ТАСС.

Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД) фіксує зростання рейтингів основних державних і громадських інститутів РФ.

Рейтинги ростуть.

Як випливає з матеріалів чергового щотижневого дослідження ВЦВГД, опублікованими в четвер, рейтинг схвалення роботи президента Росії Володимира Путіна, згідно з останніми даними (на 10-11 грудня), становить 86,0%. У листопаді цей показник за середньомісячним значенням становив 82,6%, а 3-4 грудня фіксувався на рівні 85,4%.

Високими залишаються і оцінки роботи уряду - її схвалюють 62,0%, а роботу глави кабміну Дмитра Медведєва - 60,8%. Тиждень тому ці показники становили 61,2% і 59,8% відповідно.

Рейтинги схвалення обох палат Федеральних зборів - Держдуми і Ради Федерації, - які вивчаються раз на місяць, також ростуть: з 47,7% у листопаді до 52,1% (і це максимальний показник у 2016 році) в грудні і з 46,6% до 50,5%, відповідно.

Серед суспільних інституцій найбільшу підтримку і схвалення діяльності, в порівнянні з іншими, отримали армія (87,0%), Російська православна церква (71,9%) і ЗМІ (65,4%).

Довіра до партій.

Дослідження дозволяє оцінити і рівень довіри до основних політичних партій країни.

Згідно з даними соціологів, серед парламентських партій відзначається зростання рівня декларованої підтримки «Єдиної Росії» (з 45,1% в перші вихідні грудня до 46,9% 10-11 грудня) і КПРФ (з 8,8% до 9,4%) . Одночасно з цим знижуються рейтинги ЛДПР (з 13,1% до 12,0%) і «Справедливої ​​Росії» (з 7,8% до 6,2%).

Найменший показник схвалення, на тлі інших, як і раніше у політичноїопозиції, при цьому частка позитивних відповідей (34,9%) нижче, ніж частка негативних (37,0%).

Чому підросли.

На думку члена експертної ради фонду «Інститут соціально-економічних і політичних досліджень» (ІСЕП) Олексія Зудіна, зростання схвалення діяльності, наприклад, Держдуми, обумовлене декількома факторами, серед яких, зокрема, внесені в регламент Думи поправки, що підвищили рівень дисципліни депутатів. «Нова Держдума сприймається як найбільш дисциплінована і дієздатна. Цьому сприяли поправки в регламент, які підвищили дисципліну серед депутатів, і це було позитивно сприйнято громадською думкою», - заявив він ТАСС. Політолог зазначив, що невдоволення у громадян викликали кадри трансляції з Держдуми, де «напівпорожній зал, депутати бігають уздовж рядів і натискають на кнопки під час голосування».

У листопаді Держдума прийняла поправки до свого регламенту, які вводять фінансову відповідальність депутатів за відсутність на пленарних засіданнях без поважної причини, - по одній шостій від зарплати парламентарія за кожен прогул. Поважні причини відсутності на засіданні Держдума також прописала в своєму регламенті - це тимчасова непрацездатність, відрядження по країні або за кордон, а також виконання відповідальних доручень за межами будівлі на Охотному Ряду.

Цим же фактором експерти частково пояснюють і зростання рейтингів «Єдиної Росії».

«Рейтинг «Єдиної Росії» після виборів (18 вересня - прим. ТАСС) не впав, а, навпаки, трохи підріс. Це пов'язано, перш за все, з чудовим підбором як регіональних, так і федеральних кадрів», - стверджує глава «Політичної експертної групи» Костянтин Калачов. Крім того, на його думку, «підвищення рейтингу партії пов'язано із зростанням довіри до Держдуми», підвищення дисципліни в якій позначилося на рейтингу єдиноросів.

Ще одним фактором зростання показників партії Калачов називає підвищення рейтингів президента і уряду, яке очолює голова «Єдиної Росії».

На іміджевий аспект підвищень рейтингу єдиноросів звертає увагу і політолог Олег Матвейчев.

«Довіра до партії пов'язана з тим, що «Єдина Росія» стала більш дисциплінованою, більше уваги стала приділятися виборцям особливо з боку депутатів- одномандатників», - упевнений він. «Крім того, зіграли свою роль і новий регламент роботи Держдуми, а також прийнятий на початку осінньої сесії закон про неприпустимість пропусків пленарних засідань без поважних причин», - вважає Матвейчев.

Опитування ВЦВГД проведено 10-11 грудня в 130 населених пунктах в 46 областях, краях і республіках Росії методом особистих формалізованих інтерв'ю за місцем проживання респондента. Обсяг вибірки 1600 осіб, максимальний розмір помилки не перевищує 3,5%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%