Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кремль розповів про бесіду Путіна і Обами з приводу хакерських атак

П'ятниця, 16 грудня 2016 14:45

Помічник президента Росії Юрій Ушаков підтвердив, що Володимир Путін і Барак Обама обговорювали тему хакерських атак, які сталися під час президентських виборів в США. Ще у вересні Обама попередив Путіна про наслідки таких атак, а тепер заявив, що заходи проти Росії будуть зроблені у відповідний час - повідомляє Бі-бі-сі.

Ушаков коментував заяву одного з радників Обама Бена Родса про те, що Путін не міг не бути в курсі хакерських атак на Демократичну партію і її кандидата на виборах Хілларі Клінтон. Він підтвердив, що президенти Росії і США обговорювали цю тему на полях саміту «Великої двадцятки» в Китаї на початку вересня.

«Була розмова тет-а-тет, різні теми обговорювалися. Ця тема порушувалася, причому з нашої сторони було дано дуже чітку відповідь, яка, може бути, не вписувався в те, що нам намагався пояснити Обама», - заявив Ушаков. Так він прокоментував повідомлення про те, що Обама в ході зустрічі з Путіним на саміті G20 попереджав його про серйозні наслідки в разі спроб вплинути на американську виборчу кампанію.

Зустріч відбулася 5 вересня в Ханчжоу на полях саміту і тривала більше години. Крім Путіна і Обами в ній брали участь Ушаков, глава МЗС Росії Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі. Обговорювали Сирію і Україну, після чого Обама і Путін «переговорили віч-на-віч», розповідав прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков. Про що вони говорили тет-а-тет, до цього часу не повідомлялось.

Кібератакам під час виборчої кампанії піддалися сервери Демократичної партії та електронна пошта начальника передвиборчого штабу Клінтон Джона Подести. Викрадені листи були передані сайту WikiLeaks.

На звинувачення в причетності російської влади до цих хакерських атак Пєсков відреагував коротко: «Це смішна нісенітниця».

У п'ятницю його коментар був більш повним: «Тут потрібно або припинити про це говорити, або привести нарешті якісь докази. А інакше це виглядає вже дуже непристойно».

У четвер увечері в інтерв'ю Національному громадському радіо NPR Барак Обама сказав, що прийме відповідні заходи на російські кібератаки, які, як встановили американські спецслужби, були частиною спроб вплинути на президентську кампанію 2016 року.

«Я думаю, немає ніяких сумнівів, що коли будь-яка іноземний уряд намагається порушити цілісність наших виборів, ми повинні вживати заходів», - сказав Обама. «І ми будемо», - додав він, уточнивши, що заходи будуть прийняті в потрібний момент. Якісь із них можуть бути публічними, а якісь - ні, сказав він.

Одночасно заступник радника Обами з національної безпеки Бен Родс повідомив про розмову Обами і Путіна про хакерські атаки і висловив припущення про причетність до них російського президента. «Все, що нам відомо про те, як діє Росія і як Путін контролює свій уряд, вказує на те, що, знову-таки - якщо ви ведете мову про масштабне електронне втручання на зразок цього, - то ми говоримо про найвищы поверхи влади» , - сказав Родс.

В середині грудня відповідь на російські кібератаки обіцяв дати віце-президент США Джо Байден. Він також говорив, що «США виберуть відповідний момент, і Путін дізнається про це, і це станеться в той час, який виберемо ми, і за тих обставин, які матимуть найбільший ефект». У Кремлі тоді назвали заяву Байдена безпрецедентною загрозою.

Обраний президент США Дональд Трамп, якого демократи критикували за слова з виразом симпатії до Путіна, за традицією прокоментував заяву Обами у себе в «Твіттері». Він поставив запитання, чому Білий дім не приймав ніяких дій і почав скаржитися тільки після поразки Клінтон на виборах.

У Кремлі неодноразово заявляли, що звинувачення в причетності до хакерських атак і спробах вплинути на результат президентських виборів в США безпідставні.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%