Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Російський телеканал стурбований планами фонду Сороса в Казахстані

П'ятниця, 16 грудня 2016 15:45

Фонд відомого американського інвестора Джорджа Сороса взяв на себе підготовку громадських активістів і юристів в Казахстані. Експерти навчать молодь працювати з документами за стандартами ООН, моніторити судові засідання, стежити за виборами і працювати в закритих установах республіки. Анонс відповідного проекту опублікований на сайті фонду, передає tengrinews.kz з посиланням на телеканал RT.

«Проект спрямований на підготовку молодих людей, здатних розробляти і реалізовувати різні моніторингові та адвокаційні проекти в сфері захисту прав людини. Завдання проекту - участь молодих громадських активістів в підготовці звітів відповідно до вимог міжнародних механізмів захисту прав людини, таких як Універсальний періодичний огляд та інші країнові звіти в договірних органах ООН», - йдеться в анонсі.

Фонд Сороса візьме на себе всі витрати, пов'язані з навчанням, проживанням та проїздом учасників.

За інформацією російського телеканалу, в Казахстані роботою з молоддю і представниками різних меншин вісім років займається Національний фонд підтримки демократії (National endowment for democracy, NED), який одержує гроші безпосередньо від Держдепартаменту США.

У зв'язку з цим в статті на сайті телеканалу наводиться думка політолога Дмитра Дробницкий, який вважає, що таким чином Білий дім хоче посилити свій вплив на пострадянському просторі. На думку політолога, американська влада намагається розгойдати громадськість Казахстану, а також взяти під контроль регіональні організації - СНД і ЄврАзЕс.

У 2015 році NED виділив понад один мільйон доларів казахським НКО, в тому числі адвокатам, журналістам, борцям за права жінок і екологам. У щорічному звіті, представленому на сайті організації, пишуть, що найбільші суми були виділені на просування демократичних цінностей серед молоді та навчання правозахисників.

Згідно зі звітом, зазначає RT, спонсорську допомогу отримали Молодіжна інформаційна служба Казахстану (100 тисяч доларів), Freedom House Kazakhstan (124 тисячі доларів), екологічне товариство «Зелене порятунок», правовий центр жіночих ініціатив «Сана Сезім», фонд захисту свободи слова «Адил Соз».

Тим часом, Tengrinews.kz повідомляє, що в фонді «Сорос-Казахстан» закликали прочитати текст оголошення, щоб переконатися в некоректності поширюваної інформації. «Довгостроковою метою проекту «Нове покоління правозахисників» є сприяння становленню нового покоління правозахисників в Казахстані. Проект спрямований на підготовку молодих людей в сфері захисту прав людини, здатних розробляти і реалізовувати різні моніторингові та адвокаційні проекти в сфері захисту прав людини», - зазначено на сайті фонду.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%