Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Новий закон про реєстрацію казахстанців викликав запеклі суперечки у соцмережах

Вівторок, 03 січня 2017 11:45

Прийнятий в Казахстані закон, що вимагає обов'язкової реєстрації громадян за місцем тимчасового перебування, викликав запеклі суперечки читачів у соцмережах і засобах масової інформації - повідомляє Tengrinews.kz. Так, відомий адвокат Джохар Утебеков порівняв нові правила з «кріпосним правом», що живе в Лондоні фінансовий аналітик Тимур Чигиров пророкує «хаос і плутанину», а політолог Талгат Калієв задається питанням: «Чому у нас завжди все краще гостям».

Далі думки, опубліковані на сторінках вищезазначених експертів в Facebook (орфографія і пунктуація в основному збережені).

Джохар Утебеков:

«Як завжди, у мене для передплатників своєрідні подарунки в новому році. Вірніше, це подарунок від депутатів, але вони розповідати про нього соромляться. Ця новина торкнеться всіх без винятку, але особливу увагу пропоную приділити їй орендарям і орендодавцям житла, студентам, людям, які кочують по країні з роботою. Як і побоювалися правозахисники, закон, який прийняли для боротьби з екстремізмом, посилив «кріпосне право». Раніше був тимчасовий облік за бажанням. Поліції можна було показати адресну довідку з Шім'ї та пояснити, що в Алмати ти живеш тимчасово, приїхав заробити, погостювати.

Головне було - мати реєстрацію десь. Довести, що ти живеш в Алмати постійно і повинен зареєструватися в ньому, поліції було важко. Тепер же в Законі «Про міграцію населення» з'явилося поняття «місце тимчасового перебування (проживання)». Раджу всім його запам'ятати, хоча б для можливого діалогу з дільничним або патрульними. Воно відрізняється від місця проживання, тобто місця, де ви живете постійно або переважно.

Введена обов'язкова реєстрація громадян за місцем тимчасового перебування. Її недотримання спричинить адміністративний штраф в 7 МРП (майже 16 000 тенге). Якщо ви поїхали по Казахстану на навчання, в тривале відрядження, погостювати, «пошабашити», то до закінчення 1 МІСЯЦЯ вам треба буде встигнути встати на тимчасову реєстрацію. Наприклад, 1 червня ви приїхали з Алмати на літо до родичів в Астану (або навіть всередині Алмати переїхали до бабусі або, емм, до сусідки). До 1 липня треба пройти тимчасову реєстрацію в міграційній поліції. Інакше вас можуть оштрафувати.

Є питання, як дільничний встановить, що людина живе на новому місці вже місяць. Мабуть, з показань сусідів, запитів на місце роботи, навчання.

З іногородніми студентам все очевидно. Приїхав 1 вересня на навчання. Якщо не хочеш міняти постійну реєстрацію на батьківщині, то до 1 жовтня проходиш тимчасову реєстрацію. Мені здається, що замість терористів по студентам в першу чергу це нововведення і вдарить. Не стали розмінюватися на дрібниці і з орендодавцями. Якщо орендар живе у них більше місяця без тимчасової реєстрації, то для них це спричинить штраф в 10 МРП (майже 23 000 тенге). Кругова порука.

Немає лиха без добра. Зате стало зручніше здавати дільничним неугодних сусідів-квартиронаймачів. Тепер і господаря квартири, і орендаря без тимчасової реєстрації з показань сусідів легко оштрафують. Очікую, що, крім дільничних, патрульні почнуть запитувати на вулиці у приїжджих тимчасову реєстрацію. Комендантська година в дії.

Звичайно, все це грубе порушення Міжнародного пакту про громадянські і політичні права ООН і Конституції, обмеження свободи пересування по країні. Але кого це хвилює? Аби на інвестиційний рейтинг не впливало».

Тимур Чигиров:

«Прочитав про нові правила реєстрації громадян Казахстану при переміщенні всередині країни. Як я зрозумів, у зв'язку із збільшеною загрозою тероризму і екстремізму, тепер необхідно буде зареєструватися за новим місцем перебування, якщо плануєте перебувати там більше місяця. Інакше - штраф.

Уявив собі, які хаос і плутанину створить це правило особливо в період, скажімо, новорічних свят, коли люди їздять в гості до родичів, або в серпні-вересні, коли студенти починають навчання в інших містах. Це який же одномоментний наплив населення буде - чи готові до цього відповідні служби в технічному і організаційному плані?

З іншого боку, небезпечні елементи, терористи адже не підуть самовільно в міграційну службу розповідати про свої переміщення і планах. Це було б як горезвісні бджоли проти меду. Ймовірно, цей захід робиться, щоб іншим не повадно було, щоб у законослухняних громадян не виникало «лівих», крамольних думок.

Одночасно скасовуються в'їзні візи для громадян розвинених держав на період не більше 30-ти днів. Я так розумію, це пов'язано з майбутньою виставкою «ЕКСПО», щоб підвищити престиж і імідж країни на міжнародній арені і залучити безліч платоспроможних туристів.

Що ж, мета, звичайно, благородна. Але якось незрозуміло, чому для своїх громадян свобода переміщення обмежується, в той час як іноземці отримують більш легкий доступ. Держава, країна адже перш за все для себе?

Проведу невелику паралель. Британія мало кого пускає без візи. А з приходом до влади консерваторів в'їхати в країну і тим більше залишитися там стало набагато складніше. Реєстрація в Британії потрібна тільки для іноземних громадян. Ті, хто проживають в країні по довгостроковій візі - студенти, що працюють - повинні реєструватися в поліцейському відділку за новим місцем проживання протягом двох тижнів кожен раз, як вони переїжджають. Повинні надавати рахунки, виписки з банку таінші засвідчують документи.

Але робиться це не стільки з міркувань безпеки і попередження тероризму, а для того, щоб стежити за міграційними потоками і не допустити нелегальних мігрантів. Щоб депортувати їх в разі потреби. Боротьба з тероризмом в Британії йде таємно, приховано, на стадії зародження, поволі. Їй не займаються міграційні служби - знову таки аналогія з бджолами проти меду. Цим займаються спеціальні служби, і вони не покладаються на свідомість громадян.

Що стосується самих громадян Британії, їм не потрібно реєструватися при переміщенні всередині країни. Це їхня країна, і вони мають право жити там, де хочуть, скільки хочуть, не пояснюючи нікому причин. Мало того, їм не потрібно реєструватися і при прибутті, скажімо, у Франції чи Іспанії, і навіть США. Сподіваюся, за зусилля реалізації нових обмежень виправдають себе, і країна буде спати спокійно. Аман болайик».

Талгат Калієв:

«Забавно. Казахстан скасував візи для громадян майже 50-ти країн світу, але буде штрафувати власних громадян за відсутність тимчасової реєстрації. Чому у нас завжди все краще гостям? Може, пора почати і до своїх, якщо не палкою любов'ю і турботою, то хоча б з найменшим повагою ставитися?»

Відзначимо, що раніше в МВС вже роз'яснили правила реєстрації казахстанців за місцем проживання. Сам документ - відповідь на що відбулися теракти в Актобе і Алмати.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%