Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Шеф розвідки США пообіцяв розкрити мотиви «путінських кібератак»

П'ятниця, 06 січня 2017 08:45

Директор національної розвідки США пообіцяв пояснити, з якої причини Росія нібито втрутилася в хід президентських виборів в Америці - повідомляє Бі-бі-сі.

За словами шефа розвідки генерала Джеймса Клеппера, російський президент Володимир Путін наказав зламати електронну пошту Демократичної партії, і мотиви цих дій будуть оприлюднені наступного тижня.

У своїй заяві генерал так і не сказав, що це було «актом війни».

Москва заперечує причетність до кібератаки на сервер Демократичної партії, проте США оголосили про введення нових санкцій проти ряду російських офіційних осіб.

У четвер президентові Бараку Обамі була представлена ​​доповідь про втручання ззовні в хід виборчої кампанії в США.

Новообраного президента США Дональда Трампа проінформують про зміст цього документа в п'ятницю. Частина доповіді, де не міститься секретна інформація, буде оприлюднена на наступному тижні.

«Пропаганда, дезінформація і фейки».

Вищі чини розвідувальних служб США відповіли на запитання членів комітету сенату США у справах збройних сил, який розслідує передбачуване втручання в хід передвиборної кампанії.

Зі сказаного представниками розвідслужб слід, що Москва втрутилася в хід виборчої кампанії, щоб допомогти кандидату-республіканцеві Дональда Трампа здобути перемогу над кандидатом від Демократичної партії Хілларі Клінтон.

На питання конгресмена: «Чи можете ви сказати, що мотиви виходили від Путіна?» Генерал Клеппер відповів: «Так, ми вкажемо, від кого виходила мотивація».

Клеппер назвав зусилля Росії «багатогранної кампанією», в яку входила «класична пропаганда, дезінформація, (і) фейки».

У спільній заяві розвідслужб, підготовленому для слухань у сенаті, йдеться, що в розпорядженні Росії є вдосконалені хакерські технології, які представляють серйозну загрозу для широкого ряду інтересів США.

«Росія - це повноцінний учасник кіберпростору, який являє собою головну загрозу для уряду США, для військової, дипломатичної, комерційної та іншої важливої ​​інфраструктури», - йдеться в заяві, підписаній директором Національної розвідки Джеймс Клеппер, директором Агентства національної безпеки США Майклом Роджерсом і заступником глави Пентагону з питань розвідки Марселем Леттр.

Сенатор Маккейн, який відкрив слухання, нагадав їх учасникам, що вони зібралися не для того, щоб «поставити під сумнів результат президентських виборів».

«Ми не можемо стверджувати, що вони не змінювали дані підрахунку голосів або що-небудь в цьому роді», - сказав Клеппер, коментуючи розвідувальну операцію Росії, додавши, що у російських могло бути «кілька мотивацій».

«У нас немає можливості оцінити вплив, який ці дії здобули на вибір, зроблений електоратом», - пояснив шеф національної розвідки США.

На питання сенатора Маккейна, чи було це «актом війни», Джеймс Клеппер відповів: «Я не думаю, що питання такого значення входить в повноваження розвідувального співтовариства».

Трамп - «шанувальник розвідслужб».

Дональд Трамп неодноразово відкидав звучали раніше звинувачення в тому, що російський уряд стояв за зломом комп'ютерів Джона Подести, менеджера виборчої кампанії Хілларі Клінтон і за хакерськими атаками на сервери Національного комітету Демократичної партії.

Протягом декількох останніх місяців Трамп брав під сумнів заяви розвідслужб США про причетність Росії до кібератак. У четвер Трамп сказав однак, що є «великим шанувальником» розвідувальних агентств.

Минулого тижня Трамп обіцяв оприлюднити інформацію про зломи «у вівторок або середу», однак на ділі цього не сталося.

В кінці грудня департамент внутрішньої безпеки США опублікував розсекречену доповідь, щоб підтвердити звинувачення про те, що уряд Росії свідомо прагнув просувати кандидатуру Трампа.

Адміністрація Обами також видворила з країни 35 російських дипломатів і закрила дві розкішні резиденції, якими нібито користувалися представники російських розвідслужб.

Але, як заявив сенатському комітету сенатор Ліндсі Грем, ці заходи, вжиті президентом Обамою, були недостатніми.

«Пора кидати не гальку, а булижники», - сказав він.

Також в четвер представники команди Трампа повідомили журналістам, що в якості наступника генерала Джеймса Клеппера новообраний президент уже намітив колишнього сенатора від штату Індіана Дена Коутса.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%