Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Ринок доставки їжі в Казахстані виріс майже на два мільярди тенге

Понеділок, 09 січня 2017 12:00

Експерти пов'язують зростання популярності послуги із зручністю сервісу - повідомляє informБЮРО.

Аналітики компаній Burger King Kazakhstan і foodpanda.kz очікують, що в 2017 році обороти ринку доставки їжі в Казахстані досягнуть позначки в 9,4 млрд тенге, тобто 25 млн доларів.

За даними foodpanda.kz, в 2013-2014 роках число замовлень збільшувалася на 20-30% в рік, в 2015 - на 45%. У 2016 році зростання замовлень в деяких місцях сягав уже 55%.

Самим динамічно зростаючим сегментом ринку доставки їжі визнали Quick service restaurants - ресторани швидкого обслуговування.

Учасники ринку відзначають, що сервісів замовлення їжі властива сезонність. У холодну пору року популярність доставки зростає в середньому на 12%. З жовтня по лютий спостерігається загальне зростання замовлень. Також їх кількість зростає у вихідні та святкові дні. У період православного поста і місяця Рамадан кількість замовлень помітно скорочується.

Ключова аудиторія, яка замовляє їжу додому або в офіс, - це молоді люди у віці 20-35 років, переважно офісні працівники. Середній чек по Казахстану - 3500-5000 тенге.

Частина ресторанів в Казахстані мають власний сервіс доставки їжі. Інші вважають за краще працювати через онлайн-агрегатори. Серед останніх близько 40% займає foodpanda.kz, і її частка зростає.

Основним конкурентом компанії залишається Chocofood.kz, наростив велику базу клієнтів за допомогою сервісу купонів. 20% ринку займають інші сервіси, такі, як grab.kz, bestfood.kz і ін.

В цілому, як відзначають аналітики, в країні зростає популярність замовлень через Інтернет: якщо в 2013 році на частку онлайн-оплати припадало менше 7% ринку, то на даний момент їх частка перевищує 23%.

У грудні 2016 року акім Актюбінської області Бердибек Сапарбаєв присоромив ледачих сільських келінок, які купують молоко в магазині.

«На жаль, останнім часом ми все звикли до готових продуктів. Але в аулі купувати хліб, м'ясо, молоко і яйця - неправильно, у жителів села все це повинно бути своє. Наші невістки і невістки заледащіли. Звичайно, думаю, що ситуація покращиться. Ми самі повинні себе забезпечувати», - сказав Сапарбаєв.

Глава регіону в своєму виступі зазначав, що екологічно чисті продукти крім всього іншого корисніше для здоров'я.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%