Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Найбільший експортер російської горілки Roust подав до суду Манхеттена клопотання про банкрутство

Понеділок, 09 січня 2017 13:00

Roust Corp Рустама Таріко 3 січня направила до суду Манхеттена клопотання про банкрутство в рамках процедури захисту від кредиторів. Компанія планує реструктурувати борг у розмірі $ 1,14 млрд. Як обґрунтування клопотання Roust вказує знецінення активів, експортно-імпортні обмеження, нерівну конкуренцію і тд. Зокрема, на бізнес компанії вплинули конкуренція з чорним ринком, девальвація валют в декількох країнах, скорочення можливостей на залучення фінансування в Росії і заборона на поставки продовольства з РФ на Україну - повідомляє RNS.

«На розвиток компанії вплинули макроекономічні умови, які їй непідконтрольні. Компанія зіткнулася з дефіцитом ліквідності і високими процентними ставками», - зазначив глава Roust Гранд Вінтертон, слова якого наводяться в матеріалах компанії. Зокрема, в рамках програми компанія планує реструктуризацію CLN (кредитних нот) на $ 488 млн, конвертованих бондів на $ 279 млн, банківських кредитів на $ 160,4 млн і позик, виданих «дочками», на $ 216 млн.

За словами Вінтертона, компанія вже домовилася про реструктуризацію боргу з власниками 90% CLN і майже двох третин конвертованих облігацій.

Проти запропонованого плану реструктуризації виступив адвокат Вільям Харрінгтон, зазначивши «безпрецедентну швидкість» запропонованої програми. Але суд Нью-Йорка з банкрутств не прийняв його заперечення. На думку судді Роберта Дрейн, всі власники бондів Roust - кваліфіковані інвестори, здатні розібратися в деталях програми реструктуризації. «Просто подивіться на цей список», - додав він.

Заборгованість по облігаціях у Таріко з'явилася в 2013 році після поглинання польського виробника і дистриб'ютора алкоголю Central European Distribution Corporation (CEDC). CEDC перебувала в переддефолтному стані, і не могла виплатити власникам облігацій $ 1,3 млрд. Тоді американський суд затвердив запропонований Таріко план по реорганізації польського виробника і дистриб'ютора алкоголю Central European Distribution Corporation (CEDC), в результаті якого борг було зменшено вдвічі, а Roust Trading Ltd. (RTL) отримала 100% CEDC.

У листопаді 2016 року Roust оголосила, що узгодила з більшістю власників своїх облігацій план по реструктуризації боргу. План передбачав збільшення капіталізації компанії більш ніж на $ 500 млн. Угода дозволить зменшити існуючої борг Roust приблизно на $ 462 млн, а також залучити додатковий акціонерний капітал в розмірі $ 55 млн. В рамках угоди ТОВ «Русский Стандарт Водка» також ставала частиною корпорації Roust. Крім того, Рустам Таріко планував в найближчі два роки вивести Roust на IPO.

Roust - найбільший експортер горілки з Росії, в портфель компанії входять горілчані бренди «Русский Стандарт», «Зелена Марка», «Парламент», «Талка» і Zubrоwka в III кварталі компанія каліцтва обсяг експортних поставок горілки з Росії на 16% - до 850 , 9 тис. літрів коробів. Глобальні обсяги продажів продукції Roust виросли в III кварталі 2016 року у 7,2% до аналогічного періоду минулого року - до 6,6 млн літрів коробів. Глобальна чиста виручка компанії виросла в III кварталі на 15,9% і досягла $ 164,5 млн.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%