Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міненерго оцінило ризики скасування мита на експорт нафти, пишуть ЗМІ

П'ятниця, 13 січня 2017 11:45

Міненерго РФ оцінило можливі ризики обнулення експортного мита на нафту після 2018 року, яке пропонує провести Мінфін, повідомляє РІА Новини з посиланням на газету «Комерсант».

Так, пропозиція Мінфіну може спричинити погіршення взаємин між РФ і Білорусією, яка безмитно отримує російську нафту, пише газета. Втрати сусідньої країни при ціні на нафту в 40 доларів за барель і курсі 64,8 рубля за долар Міненерго оцінює в 96 мільярдів рублів, оскільки разом з обнуленням мита по податковому маневру буде рости ПВКК, що загрожує зростанням цін на нафту як для внутрішнього ринку, так і для білорусів.

Повідомляється, що для внутрішнього ринку через обнулення мит маржа переробки в середньому може знизитися з 2,7 тисячі рублів на тонну до 1 тисячі рублів. Нафтовикам стане в ряді випадків менш вигідно переробляти нафту, ніж відправляти її на експорт, тому Міненерго чекає «одномоментного зниження обсягів переробки» нафти в розмірі до 60 мільйонів тон, що еквівалентно приблизно 20% всієї переробки нафти в РФ. В результаті скоротиться випуск палива (бензину - на 6 мільйонів тон, дизеля - на 14 мільйонів тон), що в свою чергу призведе до дефіциту нафтопродуктів на внутрішньому ринку і соціальних проблем.

Як зазначає газета, у зв'язку з цим Міненерго просить «забезпечити стабільний податковий режим» для галузі, зафіксувавши фіскальні параметри 2017 року «з метою забезпечення інвестпривабливості сегментів видобутку і переробки нафти до 2020 року». У Мінфіні заявили виданню, що в 2017 році повинні обговорити із зацікавленими сторонами майбутні зміни в податковій системі, в 2018 році прийняти відповідні закони, щоб з 2019 року ці фірми вступили в силу.

Історія питання.

Спори між Мінфіном і Міненерго навколо скасування мит багато в чому спровоковані підготовкою до переходу на податок на доданий дохід (НД), який буде стягуватися не з обсягів нафти, а з грошового потоку.

Передбачається, що новий податок початково пошириться на пілотні проекти розробки родовищ, і за задумом Мінфіну повинен, по суті, замінити експортне мито. Міненерго виступає за добровільний перехід на новий податок, в Мінфіні вважають, що нафтокомпанія має вибрати - або діюча податкова система з пільгами по миту, або НДД. У багатьох випадках НДД менш вигідний, ніж пільгове мито на нафту в чинній податковій системі, і нафтовим компаніям невигідно переходити на НДД. Однак перспектива повного скасування мита і втрати відповідних пільг може зробити учасників ринку більш поступливими.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%