Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Російський розробник софту «1С» розглядає можливість IPO на Московській біржі

Понеділок, 23 січня 2017 12:45

Російський розробник софту «1С» розглядає можливість виходу на Московську біржу, розповіли RNS два джерела в галузі.

 «Підготовча робота до висновку «1С» на IPO йде», - повідомив RNS співвласник однієї з російських IT-компаній на умовах анонімності. «Так, розмови про це йдуть. Для фондів це один з найбільш бажаних варіантів виходу з компанії», - уточнив він.

Інше джерело RNS в галузі стверджує, що аналіз доцільності розміщення паперів «1С» на біржі проводиться досить давно. «Наскільки мені відомо, вони вже порівняно давно консультуються з експертами з питання виходу на фондовий ринок», - сказав він.

У московському офісі інвестиційного фонду Baring Vostok, що виступає міноритарним співвласником компанії, тему виходу «1С» на IPO коментувати відмовилися.

У прес-службі «1С» підготовку до виходу компанії на біржу не підтвердили. «Така підготовка не ведеться, але думка цікава», - заявив RNS керівник відділу просування економічних програм «1С» Олексій Харитонов.

«1С» заснована в 1991 р і спеціалізується на розробці, дистрибуції, виданні та підтримки програмного забезпечення. До групи входить понад 200 дочірніх і спільних підприємств. З власних розробок компанії найбільш відомі «1С: Підприємство» і «1С: Бухгалтерія». «1С» також є офіційним дистриб'ютором ряду зарубіжних і вітчизняних виробників, таких як Miсrosoft, «Лабораторія Касперського», Eset, ABBYY, DrWeb, Аскон, ПроМТ, Entensys, Novosoft та інші.

За даними «Спарк», 99,99% ТОВ «1С» належить кіпрській компанії «1С Лімітед». 91% в цій компанії належить ЗАТ «1С», ще 9% контролює Baring Vostok Capital Partners. Засновнику «1С» Борису Нуралієва в ЗАТ «1С» належить частка в 32,29%, решта акцій знаходиться у міноритарних акціонерів - менеджерів компанії.

За даними TAdviser, сукупна виручка «1С» за підсумками 2015 року склала 36 млрд руб. - на 11,6% більше, ніж в 2014 році. У рейтингу російських розробників програмного забезпечення за 2015 рік, складеного асоціацією «Руссофт», «1С» займає перший рядок.

«З таким обсягом виручки можна вийти і на закордонні майданчики. Багато чого буде залежати від обсягу розміщення. Якщо він буде достатнім, то можна виходити і на Nasdaq», - вважає аналітик Райффайзенбанку Сергій Либин, оцінюючи «достатність» обсягу в 30% акцій.

Деякі майданчики мусять знаходитись не менше 25%, але для заохочення швидкозростаючих інноваційних компаній поріг можуть знижувати і до 10%, зазначив заступник генерального директора «Фінама» Ярослав Кабаков.

«Коефіцієнт P / S для «1С» складе за сприятливого розвитку подій близько 7,7. В цьому випадку компанію можна оцінити в $ 4,6 млрд. 10% - $ 460 млн - цілком достатня сума для забезпечення ліквідності», - вважає експерт.

Президент асоціації «Руссофт» Валентин Макаров нагадує, що Московська біржа з ​​листопада 2016 року опрацьовує можливість створення інструменту, який буде допомагати вітчизняним виробникам софта з виходом на IPO.

«Ми будемо раді, якщо «1С» стане піонером у цьому процесі», - зазначив Макаров.

Раніше голова ради директорів ГК «Айті» Тагір Яппаров і представники Московської біржі повідомляли RNS, що до первинного розміщення акцій готуються близько 10 російських розробників.

«Я впевнений, що «1С» протягом найближчих років вийде. Є ще кілька компаній, називати їх не можу, але я точно знаю, що там прийнято рішення про вихід на біржу», - говорив Яппаров.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%