Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Більше третини жителів Росії вважають, що їхнє матеріальне становище за рік погіршилося

Понеділок, 23 січня 2017 13:45

У IV кварталі про погіршення особистого матеріального становища за останній рік повідомляють 39% жителів Росії, про поліпшення - 9%, повідомляє RNS з посиланням на Центр кон'юнктурних досліджень Інституту статистичних досліджень і економіки знань НДУ ВШЕ і на дані опитувань Росстату.

Оцінка дещо покращилася в порівнянні з III кварталом, тоді про погіршення матеріального становища говорили 40% опитаних, а про покращення - 8%. При цьому погіршення матеріального становища в наступні 12 місяців в IV кварталі очікували 23% опитаних (раніше 22%), а його поліпшення - 11% проти 9% в III кварталі.

Знизилася негативне ставлення до змін, які відбулися в економіці Росії - негативну оцінку їм дали 50% опитаних (у III кварталі 52%), в той час як позитивну - 11% (проти 10% раніше). Через рік позитивних змін в економіці Росії очікують 20% опитаних, негативних - 27% (в III кварталі - 18% і 29% відповідно).

За даними Росстату, індекс споживчої впевненості в IV підвищився на 1 п. п. в порівнянні з попереднім кварталом - до мінус 18%. Індекс відображає сукупні споживчі очікування населення. Експерти НДУ ВШЕ відзначають, що незважаючи на зростання індексу, позиція Росії в рейтингу європейських країн, які проводять дослідження споживчої впевненості за схожою з Росстатом методології, в кінці 2016 року погіршилася. Росія знову зайняла третє місце з кінця рейтингу, нижче неї в рейтинги виявилися Греція і Болгарія.

 «Всі наведені вище цифри свідчать про одне - населення вже адаптувалося до «нової реальності», тобто «підтягнуло пояса», по можливості скоротивши витрати і оптимізувати свій споживчий кошик на більш низькому рівні доходів. Особисті «резервні фонди» і «фонди сімейного добробуту» створені, власні бюджетні правила встановлені, суб'єктивно ситуація стала сприйматися більш спокійно. Позначився і психологічний ефект відносної стабілізації макроекономічної ситуації в країні», - зазначає директор Центру кон'юнктурних досліджень Інституту статистичних досліджень і економіки знань НДУ ВШЕ Георгій Остапковіч.

Опитування проводяться щоквартально серед 5 тис. чоловік у віці від 16 років і старше.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%