Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан посів 131-е місце в рейтингу корупції

Середа, 25 січня 2017 12:15

Казахстан посів 131-е місце в Індексі сприйняття корупції (CPI), який складає міжнародна організація Transparency International.

На 131-му місці в індексі, крім Казахстану, розташувалися Росія, Іран, Непал і Україна. При цьому Київ поліпшив свій результат на два бали. «Це може бути пов'язано із запуском системи електронного декларування, яка дозволяє українцям бачити активи політиків і вищих державних службовців, в тому числі президента», - відзначають дослідники.

У число лідерів рейтингу увійшли Данія і Нова Зеландія (перше місце, по 90 балів). Далі йдуть Фінляндія (третє місце, 89 балів), Швеція (четверте місце, 88 балів) і Швейцарія (п'яте місце, 86 балів). Великобританія і Німеччина зайняли 10-е місце (по 81 балу), США - 18-е місце (74 бали), пише Kazakhstan Today з посиланням на NEWSru.com.

У нижній сходинці рейтингу вже десятий рік поспіль виявилося Сомалі (176-е місце, 10 балів). Трохи вище розташувалися Південний Судан (175-е, 11 балів) і Північна Корея (174-е, 12 балів).

Відзначається, що багато країн в 2016 році погіршили своє становище в рейтингу. 69% з 176 країн, які включені в індекс 2016, отримали менше 50 балів за шкалою від 0 (рівень корупції вкрай високий) до 100 (рівень корупції дуже низький).

«Дані результати наочно демонструють масштабність і всюдисущість корупції в державному секторі в усьому світі. У цьому році кількість країн, чиї показники в індексі погіршилися, перевищило число держав, що піднялися на вищі позиції, і це говорить про необхідність вжити негайних заходів», - пишуть дослідники.

Середня оцінка в 2016 році склала, за даними експертів, «нікчемні» 43 бали, які «свідчать про повальної корупції в державному секторі тієї чи іншої країни».

Позиції держав, розташованих в конфліктних регіонах, зокрема країнах Близького Сходу, в цьому році знизилися більше всіх інших. У порівнянні з індексом 2015 року найпомітніші зміни у гіршу сторону продемонстрував Катар - його показник впав на цілих 10 балів. «Скандали з ФІФА, розслідування правомірності рішення провести чемпіонат світу з футболу в 2022 році в Катарі, а також повідомлення про порушення прав людини серед трудових мігрантів істотно вплинули на сприйняття країни», - відзначають дослідники.

У зростанні корупції Transparency International звинувачує в тому числі політиків-популістів. На думку дослідників, «2016 рік наочно показав, що в усьому світі системна корупція і соціальна нерівність йдуть рука об руку, приводячи до розчарування вищим політичним керівництвом і створюючи родючий грунт для зростання впливу політиків-популістів».

«У країнах на чолі з популістськими лідерами або диктаторами можна часто помітити, як демократія починає здавати позиції, поступаючись місцем тривожної тенденції атак на громадянське суспільство, спроб обмежити свободу преси і послабити незалежність судової гілки влади. Замість боротьби з клановим капіталізмом такі лідери, як правило, встановлюють ще гірші версії корумпованих систем», - заявив голова правління Transparency International Хосе Угас.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%