Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Алматинская агломерація - інвестиційний магніт харчопрому

Середа, 25 січня 2017 13:15

Регіон розвиває молочний, м'ясний, птахівничий і плодовоовочевої кластери, і забезпечив 24,8% обсягів випуску продовольства за 2016 рік - повідомляє energyprom.kz.

На Алмати і Алматинську область в 2016 році припало 15,4 мільярда інвестицій в основний капітал сегмента випуску продуктів харчування - це 24,4% від РК, проти 19,8% в 2015 році (попередній пік спостерігався в 2013 році, коли регіон стягнув на себе 32,5% всіх капвкладень в харчопром).

У інвестпортфелі 3,4 млрд тг довелося на Алмати, і 12 млрд - на прилеглу область, яка частково входить в Алматинську агломерацію (частини п'яти адміністративних районів - Карасайського, Талгарського, Ілійського, Енбекшіказахського і Жамбилського, а також територія Капшагайського міської адміністрації). Річне зростання обсягів інвествкладень досяг 38,3% - це найзначніший показник за всі останні роки.

У агломерації розвиваються чотири ключові кластери харчопрому:

- Молочний кластер (діючі підприємства: «Райимбек Агро» Ілійського району, село Отеген батир, постачальники молока - господарства Жамбилська, Ілійського, Талгарского і Карасайского районів; АТ «Компанія Фудмастер», місто Єсіков, і АТ «АПК Адал», село Космос Енбекшіказахського району, постачальники - господарства Кербулакського, панфіловський і Уйгурського районів).

- Птахівницький кластер (діючі птахофабрики: АТ «Ген Агро», селище Первомайський, і ТОВ «Алатау Кус», селище Чапаєве в Ілійському районі).

- М'ясний кластер (передбачено будівництво великих відгодівельних тваринницьких комплексів з розвиненою інфраструктурою в Талгарському, Ілійському, Карасайському і Жамбилському районах, і молочних товарних ферм в Ілійському, Талгарському, Карасайскоу і Енбекшіказахському районах).

- Плодоовочевий кластер (перспективні зони розвитку плодівництва і виноградарства - Енбекшіказахській, Талгарській і Карасайський райони).

За 2016 рік Алмати і Алматинська область забезпечили 24,8% всіх вироблених в РК продуктів харчування в грошовому вираженні. Пік спостерігався в 2012 році, коли південна столиця і прилегла область справили 28,2% всього обсягу продовольства в країні.

У минулому році обсяги випуску харчопрому досягли 331,6 млрд тг, на 29,2% більше, ніж в 2015 році - рекордний показник.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%