Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трамп хоче ввести податок на імпорт з Мексики для оплати стіни

П'ятниця, 27 січня 2017 08:45

Президент Дональд Трамп має намір ввести імпортний податок на товари з Мексики і направити отримані гроші на фінансування стіни вздовж кордону з цією країною, заявив представник Білого дому - повідомляє Бі-бі-сі.

Ця заява була зроблена відразу після того, як президент Мексики скасував свій візит до Вашингтона.

У середу Дональд Трамп підписав указ про будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Під час своєї передвиборчої кампанії він заявляв, що змусить Мексику заплатити за будівництво цієї стіни.

Конфлікт через стіну.

Але президент Мексики Енріке Пенья Ньєто постійно заявляє, що його країна платити за «стіну Трампа» не буде. У четвер він оголосив, що не поїде до Вашингтона на зустріч з Трампом.

Через кілька годин прес-секретар Білого дому Шон Спайсер сказав, що президент обговорив питання про імпортний податок на мексиканські товари з представниками конгресу, і що ті розглядають можливість включити цей захід в пакет реформ системи оподаткування.

За його словами, 20-відсотковий імпортний податок принесе американській казні близько 10 мільярдів доларів на рік.

«На даний момент наша країна оподатковує експорт, але дозволяє імпортним товарам вільно перетинати кордон, що сміховинно», - сказав Шон Спайсер на борту президентського літака, додавши, що цей податок покриє вартість будівництва стіни.

Кожен день через американо-мексиканський кордон в обидва боки проходять товари на суму в 1,6 млрд доларів.

Спайсер сказав, що деталі плану ще розробляються, і що імпортний податок може скласти всього 5%.

Райнс Прібус, глава адміністрації Трампа, пізніше роз'яснив, що податок на імпорт з Мексики - це лише один з можливих варіантів фінансування будівництва стіни.

Відносини між Мексикою та США помітно загострилися на цьому тижні, з початком роботи Дональда Трампа на посаді президента.

Після того як Енріке Пенья Ньєто скасував зустріч з Трампом, той сказав, що цей візит в будь-якому випадку був би безглуздим, якщо Мексика відмовилася б оплатити будівництво стіни.

«Мексика не вірить у стіну».

«Якщо Мексика не хоче платити за вкрай необхідну стіну, буде краще скасувати прийдешню зустріч», - написав Трамп в «Твіттері», додавши, що торговельний дефіцит між США і Мексикою становить близько 60 млрд доларів.

Раніше президент Пенья Ньєто сказав, що глибоко шкодує про рішення США зводити цю стіну, додавши, що «Мексика не вірить в стіни».

Виступаючи по телебаченню зі зверненням до нації, він сказав: «Я вже не раз говорив, що Мексика не буде платити ні за яку стіну».

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем попередив, що за імпортний податок розплачуватися доведеться американським споживачам.

«Вони можуть ввести такі ж податки, що й ми. Це величезна перешкода для зростання економіки», - написав він у інтернеті.

Слова «Побудуємо стіну» були одним з основних гасел під час передвиборної кампанії Трампа, який обіцяв побудувати величезний бар'єр уздовж 3200-кілометрового кордону.

Указ Трампа також передбачає, що міністерство внутрішньої безпеки найме ще 10 тисяч прикордонників.

«Країна без кордонів - чи не дивно, - заявив Дональд Трамп. - Починаючи з сьогоднішнього дня, США знову будуть контролювати свої кордони».

За оцінками Трампа, які багато експертів вважають заниженими, зведення бар'єру на всьому протязі кордону з Мексикою обійдеться в 12 млрд доларів. Експерти кажуть про суму в 25 мільярдів доларів і вище.

Однак конгрес ще повинен схвалити фінансування будівництва стіни.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%