Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мей: треба покращувати відносини з Росією, але бути насторожі

П'ятниця, 27 січня 2017 09:45

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей прибула з візитом у США, де закликала американське керівництво налагоджувати відносини з Росією Володимира Путіна, але все ж побоюватися її - повідомляє Бі-бі-сі.

«Коли мова йде про Росію, важливо пам'ятати приклад президента Рейгана, який під час переговорів з радянським лідером Михайлом Горбачовим діяв за прислів'ям «Довіряй, але перевіряй». Що стосується президента Путіна, моя порада - налагоджувати відносини, але бути насторожі», - сказала Мей в ході свого виступу на з'їзді Республіканської партії США у Філадельфії.

Вона також заявила, що Британія і США, безумовно, повинні обстоювати свої інтереси, але пам’ятати, що не можна повертатися до «провальної» політики інтервенціоналізму.

«Дні, коли Британія і Америка втручалися в суверенні країни в спробі переробити світ за своїм образом і подобою, скінчилися», - сказала вона.

 «Однак ми не можемо дозволити собі байдужо спостерігати за тим, коли виникає реальна загроза втручання в наші особисті інтереси. Ми маємо бути сильними, розумними, наполегливими. І ми повинні засвідчити необхідну рішучість для захисту своїх інтересів», - наголосила прем'єр-міністр.

«Чи йде мова про безпеку Ізраїлю на Близькому Сході або Естонії в Прибалтиці, ми завжди повинні стояти на захисті друзів і союзників в демократичних країнах, які опинилися в складній ситуації», - наголосила вона під оплески, що пролунали під час цієї заяви.

Також вона зазначила, що зараз прийшов час відновити особливі взаємини між двома країнами і згодитися на спільну роль лідерів у сучасному світі.

Нові друзі і старі союзники.

Оскільки Британія завершила своє членство в Європейському союзі, на часі налагоджувати стосунки зі старими друзями, а також з новими союзниками, сказала Мей.

Саме напередодні її візиту президент Трамп сказав, що він не вважає тортури вартими осуду, через що Мей зазначила, що Британія засуджує тортури, і цей принцип буде незмінним.

Тереза Мей здійснює офіційний візит до США в якості першого іноземного лідера, що відвідав Вашингтон після інавгурації Дональда Трампа.

Перед зустріччю з президентом вона виступила на з'їзді республіканців, де також був присутній президент США.

Мей сказала, що її мета - взяти за основу давні історичні зв'язки, що існують між двома країнами, засновані на спільних цінностях та інтересах.

Вона наголосила, що не буде остерігатися відкрито висловлювати президентові свою незгоду з певних питань, маючи на увазі його колишні висловлювання з приводу жінок або мусульман.

Незважаючи на те, що Британія не може розпочати переговори щодо торговельних угод з США або іншими країнами до виходу з ЄС, Дональд Трамп уже заявив, що, коли це трапиться, він хоче «швидкої угоди», тому варто розраховувати на те, що обидва лідери обговорять питання майбутнього торгового співробітництва.

Як заявив в інтерв'ю Бі-бі-сі Тед Маллок, якого Дональд Трамп імовірно збирається призначити послом США в Європейському союзі, угода про вільну торгівлю може бути укладена буквально за 90 днів.

Однак деякі експерти вже попередили, що, незважаючи на те, що Британія і США вже є торговими партнерами, вироблення нової двосторонньої угоди з нуля може виявитися дуже непростою і займе роки.

Подарунок президентові.

Тереза Мей прибула до нового хазяїна Білого дому не з порожніми руками: вона подарувала Дональдові Трампу, мати якого була шотландкою, келих з дарчим гравіюванням, що символізує шотландську дружбу.

Такі келихи для напоїв традиційно використовувалися в Шотландії з XVII століття.

Перша леді Меланія отримає подарунковий кошик з делікатесами, виробленими в угіддях Чекерс (Chequers) - заміської резиденції британських прем'єр-міністрів. Там буде яблучний сік, сливовий і апельсиновий джеми, британські мигдальні коржики Bakewell, а також печиво з журавлиною і білим шоколадом.

Чи поєдуються протилежності?

У літаку, на шляху до Штатів, Тереза Мей пожартувала з журналістами з приводу того, що «протилежності поєднуються».

Це вельми дотепна відповідь на те, чи зможе співпрацювати з Дональдом Трампом, мільярдером і зірою реаліті-шоу, працьовита, за її власними словами, дочка вікарія.

Виборці самі вирішать, чи виглядає це смішним, однак британський уряд вже з перших днів чимало вклав у ці відносини.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%