Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Телефонна розмова Трампа і Путіна: реакція в Москві

Понеділок, 30 січня 2017 09:45

Експерти вважають, що ясності в майбутнє відносин Вашингтона і Москви бесіда не внесла, але сам факт спілкування позитивний - пише Голос Америки.

Перша телефонна розмова президентів США і Росії Дональда Трампа і Володимира Путіна, яка відбулпся 28 січня і тривала близько 45 хвилин, вселила у багатьох російських політиків великі надії. У всякому разі, саме це випливає з опублікованих у неділю коментарів членів парламенту Росії.

Зокрема, голова комітету Державної думи з міжнародних справ Леонід Слуцький заявив журналістам, що тепер Вашингтон і Москва, швидше за все, налагодять спільну боротьбу з терористичним угрупуванням «Ісламська держава». «Подальшим кроком, впевнений, повинні стати переговори про створення широкої антитерористичної коаліції в Сирії, до формування якої закликав ще в 2015 році президент Росії з трибуни Генасамблеї ООН», - сказав Слуцький, додавши, що цього, «без зайвої патетики, чекає від російсько -американської взаємодії весь розсудливий світ».

Леонид Слуцкий

Леонід Слуцький також вважає, що згадка економічних тем в розмові Трампа і Путіна - це «позитивний сигнал для інвесторів і, в загальному, перспектив налагодження відносин між нашими країнами».

Костянтин Косачев, голова аналогічного комітету в Раді Федерації, теж сприйняв бесіду Трампа і Путіна з оптимізмом. «Нинішній розмова мала повернути в російсько-американський діалог зміст і сенс. Судячи з усього, це і сталося», - написав політик на своїй сторінці в Фейсбуці.

Косачев побачив в досить скупій інформації про зміст розмови, опублікованій Білим домом і Кремлем, великий вміст: «Набір обговорених тем - найширший, порушений практично весь актуальний порядок денний двосторонніх відносин».

Константин Косачев

Російські парламентарії також готові повірити в те, що відсутність серед тем розмови двох лідерів проблеми санкцій відносно Росії, введених попередньою адміністрацією США - це лише тактичний прийом на нинішньому етапі. По крайній мере, так думає заступник керівника фракції «Справедлива Росія» в Держдумі Михайло Ємельянов, який заявив «Інтерфаксу»: «З тактичних міркувань в першій розмові піднімати питання про зняття санкцій передчасно. Я думаю, що в міру поліпшення російсько-американських відносин, у міру рішення взаємозацікавлених міжнародних проблем, питання про санкції вирішиться самі собою».

Позитивні коментарі до події, яку в Росії чекали як одну з головних навіть за внутрішньоросійськими мірками, не дивні: позитивний тон, заданий вже досить давно Володимиром Путіним щодо Дональда Трампа, став загальним для представників російської влади і близьких до неї медіа. Однак московські експерти, що займаються міжнародними відносинами, вважають, що робити сприятливі прогнози в контактах Москви і Вашингтона ще рано.

Віктор Кременюк: у Трампа поки немає програми розширення контактів з Росією

Заступник директора Інституту США і Канади в Москві Віктор Кременюк в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки» не цілком погодився з позицією Костянтина Косачева про присутність в розмові «всього актуального порядку»: «Чи було порушено головне? Я не впевнений. Мені здається, що ні Путін, ні Трамп не знають, в чому зараз полягає головний момент наших відносин з Америкою. Те, що ми мимоволі співпрацюємо в боротьбі з ІГІЛ, добре допомагає нам знайти якусь спільну мову. Але, по-моєму, далі цього справа не йде ні в американців, ні у нас».

 «Трамп хоче, напевно, якось розширити співпрацю з Росією. Але я не впевнений, що у нього є програма такого розширення, і я не впевнений, що те, що він може запропонувати, буде до смаку Путіну. Ми стикаємося з ситуацією, коли дуже багато невідомих, а існує тільки одна загальна відповідь - «давайте дружити», - говорить експерт.

На думку Віктора Кременюка, Дональд Трамп не зможе повністю піти від обговорення конфліктних моментів у відносинах з Росією - анексії Криму та війни на сході України - але буде надавати їм менше значення: «Ця повістка присутня і нікуди діватися не буде. Чи буде вона продовжувати фарбувати наші відносини? В цьому я сумніваюся. Всі шанси, що значення цього порядку буде знижуватися, є. Ну, а як швидко це станеться, вже буде залежати від супутніх обставин. Відчувається, що він не надає великого значення тих проблем, які звучали під час Обами, що, в загальному, він готовий якимось чином знайти домовленість».

 «Звичайно, так», - відповів Віктор Кременюк на запитання «Голосу Америки» про можливість пом'якшення позиції Вашингтона щодо Криму при Дональда Трампа.

Андрій Колесников: Трамп симптоматично почав міжнародну діяльність не з Росії.

Експерт Московського центру Карнегі Андрій Колесников відзначає, що відсутність теми санкцій в розмові двох лідерів навряд чи є випадковим: «Бесіда відбувалася на тлі чуток про те, що у Трампа вже готовий проект документа про скасування санкцій, і всі обгрунтовано хвилюються, тому що він показав , що свій порядок, яку він запланував, він абсолютно неухильно виконує, починаючи від стіни з Мексикою і закінчуючи антимігрантським законодавством. Але, судячи з усього, саме в цьому питанні - в питанні скасування санкцій щодо Росії - потрібно щось узгодити з партнерами з ЄС і Великобританії, взагалі, з партнерами по Західному світу. Судячи з усього, Тереза ​​Мей не в захваті від цієї ідеї, і Євросоюз явно різко проти. Напевно, Трамп в цьому питанні вирішив трохи здати назад, хоча в прес-релізі Кремля є фраза, дуже туманна, про важливість встановлення взаємовигідних торгово-економічних зв'язків».

 «Мені здається, що Трамп симптоматично почав міжнародну діяльність з Великобританії, продовжив пильною увагою до Ізраїлю, до Індії і Китаю, до Європи, і тільки потім прийшла черга Росії. Це говорить про те, що він спочатку повинен сформувати розуміння ситуації в його особистих відносинах із Заходом, з дуже серйозними гравцями, Китаєм та Індією. І ось далі він буде думати, що робити з цією самою Росією», - каже політолог.

Президент России Владимир Путин

Андрій Колесников при цьому вважає перший контакт Путіна і Трампа після інавгурації 20 січня закінчився на позитивній ноті: «Нічого екстраординарного в цій розмові, судячи з усього, не було. Хоча є, звичайно, проблема з Сирією, і ось тут були теж туманні натяки в офіційних прес-релізах на те, що можливий якийсь дуже серйозний прогрес. Правда, при цьому навіть дати немає, і місце не визначене для проведення особистої зустрічі. Ну, ось, що називається, «поторкали воду». Вода тепла, можна рухатися далі».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%