Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

З журналіста RT зняли звинувачення в участі у масових заворушеннях в США

Вівторок, 31 січня 2017 10:15

Через десять днів із затриманого під час висвітлення протестів після інавгурації Дональда Трампа кореспондента RT America Олександра Рубінштейна зняли всі звинувачення. Йому і ще п'ятьом представникам ЗМІ загрожувало до 10 років в'язниці і великий штраф. Рубінштейн та головний редактор RT Маргарита Симоньян прокоментували рішення влади США.

«Я задоволений тим, що прокуратура США визнала мою невинність. Я був заарештований під час висвітлення мною протестів з нагоди інавгурації 20 січня у Вашингтоні, округ Колумбія. Арешт мене як журналіста в момент, коли я вів прямий ефір для своєї компанії, був очевидною помилкою. Я хочу подякувати всім у журналістському співтоваристві, хто не забарився оприлюднити факт мого арешту та арешту інших журналістів - в тому числі Комітету захисту журналістів, організації «Репортери без кордонів» і дуже багатьом журналістам особисто. Я також хотів би подякувати RT America за ту підтримку, яку телеканал надав мені в цей непростий час. Я продовжу свою роботу в якості журналіста і буду розповідати про події, які телеканал і я вважатимемо важливими для наших глядачів», - повідомив Рубінштейн.

Головний редактор RT Маргарита Симоньян назвала зняття звинувачень з Рубінштейна єдино правильним рішенням.

Нагадаємо, 20 січня учасники протесту проти обрання Дональда Трампа влаштували у Вашингтоні масові заворушення. Мітингувальники били вітрини, підпалювали машини і транспаранти з ім'ям обраного президента. Акції протесту висвітлювали багато журналістів, серед яких був і кореспондент RT America Олександр Рубінштейн. Пізніше в той же день стало відомо, що він доставлений у відділення поліції, незважаючи на те, що кореспондент пред'явив правоохоронцям своє посвідчення журналіста.

«Нас оточила поліція. Мені сказали, що всі присутні будуть арештовані, а те, що я журналіст, не має ніякого значення», - розповів Олександр Рубінштейн.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович закликала владу США гарантувати дотримання конституційних і міжнародних норм захисту свободи преси у справі кореспондента RT Олександра Рубінштейна і репортера Vocativ Евана Енджела, який також був затриманий у Вашингтоні.

«ЗМІ відіграють вирішальну роль в демократичних країнах, забезпечуючи прозорість і підзвітність виконання державної влади», - йдеться в її заяві.

Зняти звинувачення з Рубінштейна і його колег вимагав і Комітет захисту журналістів (CPJ).

«Ці звинувачення є явно недоречними, і ми стурбовані тим, що вони можуть мати вплив на журналістів, які висвітлюватимуть протести в майбутньому», - заявив старший координатор програм CPJ в Північній і Південній Америці Карлос Лориа.

Крім Рубінштейна і репортера Vocativ Евана Енджела, були затримані документаліст Джек Келлер, незалежний журналіст Метт Хоппарж, фоторепортер Шей Хорс і редактор Аарон Канту.

Після цього стурбованість тим, що відбувається, висловила і Національна спілка журналістів США (NUJ) на чолі з генсеком організації Мішель Станістріт.

 «Журналістика - це не злочин. Члени NUJ в той день виконували свою роботу з висвітлення подій і протестів, пов'язаних з інавгурацією. Затримання журналістів - це небезпечний крок нової адміністрації, і ми закликаємо владу до негайного звільнення від звинувачень», - заявила вона.

До своїх колег приєдналися Міжнародна федерація журналістів (IFJ) і організація «Репортери без кордонів» (RSF), які висловили глибоку стурбованість порушеннями прав ЗМІ і закликали зняти з журналістів всі звинувачення.

Раніше офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова назвала затримання Рубінштейна «кричущим випадком».

Дипломат підкреслила, що на захист російського журналіста виступили в тому числі представники медійного співтовариства, спеціалізованих міжнародних інститутів, організацій, Комітет захисту журналістів, «Репортери без кордонів», Національна спілка журналістів Великобританії.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%