Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані пропонують скоротити обсяг домашнього завдання для школярів

Вівторок, 07 лютого 2017 16:15

У наступному навчальному році учням шкіл можуть оптимізувати домашні завдання. Над пропозиціями працюють педагоги і батьки - повідомляє Sputnik.

Казахстанські школярі приділяють виконанню домашнього завдання занадто багато часу, свідчать дані дослідження міжнародної програми з оцінки освітніх досягнень учнів (PISA).

Як повідомили в міністерстві освіти і науки РК з посиланням на дані аналізу, казахстанські школярі приділяють занадто багато часу на підготовку домашнього завдання (4-е місце з 65 країн), при цьому доведено, що на успішність дітей краще впливає невеликий обсяг домашнього завдання. До того ж при підготовці до уроків наші діти вдаються до допомоги своїх батьків частіше за своїх однолітків з інших країн світу (1-е місце з 65 країн). Питання надмірності обсягу домашніх завдань піднімався батьками казахстанських школярів неодноразово.

На обговорення педагогів і батьків винесено два проекти методичних рекомендацій з організації та виконання домашнього завдання учнями 2-11 класів. До обговорення запрошуються всі, кому не байдужі питання шкільної педагогіки та розвитку інтелектуального потенціалу країни. Для вивчення проблеми проведено соціологічне дослідження, створені дві робочі групи з числа фахівців у сфері середньої освіти. «Обидві групи, як і батьки, учасники соцдослідження, єдині в своєму висновку: час, що відводиться на домашнє завдання, вимагає скорочення. При цьому перша група пропонує скоротити час завдань вдвічі від певного санітарно-епідеміологічними вимогами, друга - досить скоротити цей час на 40 хвилин», - йдеться в повідомленні Міністерства освіти та науки. Обидві групи рекомендують в основній та старшій школі проводити здвоєні уроки за мовними предметів і математичних дисциплін (алгебра, геометрія, алгебра і початки аналізу). Вчителям-практикам рекомендується поєднувати завдання-мінімум (обов'язкові для виконання) і завдання-максимум (для добровільного виконання), а також домашні завдання не ставити на вихідні, святкові, канікулярні дні, а також після виконання контрольних робіт.

Навчальні предмети пропонується розділити на три групи: з предметів першої групи домашнє завдання дається обов'язково, з предметів другої групи - в рекомендаційної формі, з предметів третьої групи - зовсім не даються. Можна припустити інтегровані завдання, але вони повинні здаватися з усіх предметів. Однією з робочих груп запропонована формула розрахунку часу на виконання домашнього завдання по одному предмету.

В іншому проекті представлені тимчасові нормативи з навчальних предметів відповідно до таблиці їх ранжування за складністю, а також приблизний обсяг домашніх завдань для учнів 2-11 класів. У будь-якому випадку всі варіанти винесені на обговорення педагогів, батьків. Обговорення в педагогічному середовищі завершиться 15 березня і зміни обсягів домашніх завдань будуть введені в вересні 2017 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%